Hlavní obsah

Video: V Ohiu vykolejil vlak s nebezpečným nákladem

Bez komentáře: Záběry nehody vlaku. Mimo koleje se ocitlo celkem padesát nákladních vagonů. Dvacet z nich přepravovalo toxické látky, z nichž deset vykolejilo.Video: AP

 

Reklama

Článek

V pátek večer vykolejil u města East Palestine v Ohiu nákladní vlak s více než 100 vagony, dvacet z nich vezlo toxický materiál. Mimo koleje se ocitlo celkem padesát nákladních vagonů. Dvacet z nich přepravovalo toxické látky, z nichž deset vykolejilo.

Úřady vyzvaly obyvatele města k evakuaci a kontrolovaly stav nebezpečného odpadu.

Mluvčí americké Národní komise pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Michael Graham na tiskové konferenci sdělil, že se z jednoho z vagonů uvolnil do ovzduší vinylchlorid, který způsobuje některé druhy rakoviny. Úřady provedly na místě kontrolu ovzduší a vody, ale nezjistily žádná zdravotní rizika, píše americká televize CNN. V okruhu jedné míle od místa neštěstí byl vydán příkaz k evakuaci.

V neděli guvernér státu Mike DeWine uvedl, že „v jednom železničním vagónu došlo k dramatické změně teploty a existuje riziko výbuchu cisterny. DeWine zároveň upozornil na hrozbu letících části vagónů, které by po výbuchu mohly doletět až do vzdálenosti jedné míle, cituje politika britská stanice BBC.

Spor o čínský balon

Spojené státy daly najevo, že zaslání trosek balonu do Číny neplánují. Místo toho se je chystají prozkoumat američtí experti na špionážní zařízení. Washington také vyhodnocuje, kteří čínští představitelé o letu balonu věděli.

Guvernér zároveň požádal ty, kteří ještě neodešli, aby se „okamžitě evakuovali“.

Hasiči v pondělí začali s řízeným uvolňování toxických chemikálií z vykolejeného vlaku. Do vzduchu je vypouštěn vinylchlorid z pěti železničních vagónů, kterým hrozí exploze.

Zatím není jasné, proč vlak Norfolk Southern vykolejil. Podle pracovníků NTSB budou výsledky vyšetřování zveřejněny do šesti týdnů.

Reklama

Doporučované