Hlavní obsah

Video: Vagnerovci vraždili v Mali a chtěli to hodit na nás, tvrdí Francie

Bez komentáře: Záběry francouzské armády, na kterých jsou vidět ruští žoldnéři, jak pohřbívají těla u vojenské základny Gossi na severu Mali. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Francouzští vojáci působící v Mali natočili záběry, na nichž lze vidět ruské žoldáky, jak pohřbívají těla zřejmě místních obyvatel u vojenské základny Gossi na severu Mali.

Článek

Podle francouzské armády jde o součást očerňující protifrancouzské kampaně. Francouzi nedávno základnu předali malijské armádě.

Po neshodách s místní vládou začala Paříž své vojáky z Mali stahovat. Do země je poslala na pomoc v boji proti islámským radikálům. Bamako se však v poslední době začalo obracet na Rusko. Podle odhadů nyní v Mali působí na 1000 ruských žoldnéřů.

Na snímcích pořízených z bezpilotního letadla je vidět skupinu žoldáků, jak zasypávají těla pískem. Francouzská armáda na svém twitterovém účtu uvádí, že jde pravděpodobně o scénu, za níž stojí ruská soukromá Vagnerova armáda. Smyslem prý mělo být přičíst Francouzům odpovědnost za smrt pohřbívaných.

Podle agentury AP je na videu vidět desítku bělošských vojáků zahrabávat do země kolem deseti těl Malijců. Jeden z vojáků scénu filmoval.

Francouzi předali Malijcům základnu Gossi v úterý a podle jejich armády to bylo v klidu a bezpečně. Později v úterý pak Francouzi sledovali, že na základnu přišli malijští vojáci a běloši, které označili za Vagnerovce.

Francouzská armáda tvrdí, že je v Mali delší dobu terčem pokusů o zdiskreditování. Paříž v únoru oznámila, že z Mali své vojáky stáhne, protože se Bamako rozhodlo nasadit do bojů s radikály Vagnerovu skupinu.

Vojáky stahují i další státy, které se na operacích v Mali podílely a mezi nimiž bylo Česko. Část vojáků má být přesunuta do Nigeru.

Reklama

Související témata:
Bamako

Doporučované