Hlavní obsah

Video: Vánoce v Bílém domě. Letošní výzdoba připomíná pracovníky z první linie

Bez komentáře: Letošní výzdoba v Bílém domě vzdává hold všem profesím, které bojují s covidem v první linii.Video: AP

 

Reklama

Pandemie covidu-19 se v prvním roce úřadování amerického prezidenta Joea Bidena promítla i do vánoční výzdoby v Bílém domě. Některé její prvky byly letos vytvořeny s cílem vzdát hold lékařům, sestrám a dalším profesím.

Článek

Zdravotníky, učitele, prodavače v obchodech a další klíčové pracovníky připomíná mimo jiné nejnovější vydání „perníkového Bílého domu“.

Ten je letos součástí celé perníkové vesničky, která zahrnuje i školu, policejní stanici, hasičskou zbrojnici, sklad, poštu či nemocnici, informovala agentura AP.

Podle brožury vydané Bílým domem při prezentaci výzdoby jsou pracovníci z „první linie“ zastoupeni i v kolonádě na východní straně prezidentského sídla. Rozmístěné holubice a padající hvězdy „reprezentují klid a světlo, které nám všem přinesli lidé z první linie a pracovníci krizových složek během pandemie“.

Jako motiv letošní vánoční výzdoby Bílý dům zvolil heslo „dary od srdce“.

„Věci, které jsou pro nás posvátné, nás sjednocují a překlenují vzdálenosti, čas i omezení spojená s pandemií: víra, rodina a přátelství, láska k umění, učení a přírodě, vděčnost, služba a sounáležitost, jednota a mír. Toto jsou dary, které spojují dohromady pramínky našich životů. Toto jsou dary od srdce,“ uvádí prezident Biden a jeho manželka Jill ve sváteční „příručce“.

Před začátkem období zimních svátků se ve Spojených státech znovu zhoršovala epidemická situace a průměrný počet nových nákaz se dostal těsně pod 100 000.

Za posledních pět dní přírůstky mírně klesly, to ovšem může souviset s výpadky v evidenci kolem čtvrtečního Dne díkůvzdání.

Pokračující problémy s covidem-19 se podle AP promítnou i do svátečního programu v Bílém domě, jak přesně ovlivní večírky a recepce, ale zatím není jasné.

Reklama

Doporučované