Hlavní obsah

Video: Vojenská přehlídka s „matkou punku“. Armáda se loučila s Merkelovou

Bez komentáře: Velké čepobití je v Německu největší pocta, kterou se armáda loučí s nejvyššími ústavními činiteli. Vojenská kapela za svitu loučí zahrála Merkelové na její přání tři písně.Video: twitter/BMVg_Bundeswehr

 

Reklama

Německá armáda se ve čtvrtek večer slavnostní ceremonií zvanou Velké čepobití rozloučila s konzervativní kancléřkou Angelou Merkelovou, která Německo vede 16 let. Jako hudební doprovod zvolila kancléřka mimo jiné píseň Niny Hagen.

Článek

Kancléřka v děkovném projevu ocenila nejen práci vojáků a mezinárodních organizací, ale vyjádřila úctu také lékařům a zdravotníkům bojujícím s pandemií nemoci covid-19.

Popřála úspěch svému sociálnědemokratickému nástupci Olafu Scholzovi, kterého Spolkový sněm zvolí kancléřem 8. prosince.

„Když dnes večer před vámi stojím, cítím radost i pokoru,“ řekla Merkelová.

V projevu prohlásila, že uplynulých 16 let bylo plných událostí a výzev. „Politických i lidských,“ řekla. „Nyní bude na nastupující vládě, aby na tyto výzvy hledala odpovědi,“ uvedla.

Scholzovi popřála nejen úspěch a šťastnou ruku, ale také práci s radostí v srdci.

Velké čepobití je v Německu největší pocta, kterou se armáda loučí s nejvyššími ústavními činiteli. Právo na takovéto rozloučení s vojenskými poctami je u civilních osob vyhrazeno jen pro kancléře, prezidenty a ministry obrany.

Vojenská kapela za svitu loučí zahrála Merkelové na její přání tři písně. Kancléřka si zvolila píseň Du hast den Farbfilm vergessen (Zapomněl jsi na barevný film), což byl největší hit extravagantní a punkové zpěvačky Niny Hagen v době jejího působení v někdejší Německé demokratické republice (NDR), dále duchovní skladbu Großer Gott, wir loben dich (Velký bože, chválíme tebe) a píseň Für mich soll's rote Rosen regnen (Pro mě mají pršet rudé růže) od německo-americké zpěvačky Hildegard Knefové.

O výběr písní se ve čtvrtek na kancléřčině odpolední tiskové konferenci po jednání se zemskými premiéry zajímali novináři.

„Byl to hit mého mládí, které jsem, jak je známo, prožila v NDR,“ odpověděla Merkelová na otázku, proč si vybrala píseň Du hast den Farbfilm vergessen.

Merkelová se sice narodila v Hamburku v rodině luteránského pastora Horsta Kasnera a učitelky latiny a angličtiny Herlind Kasnerové, dětství však prožila ve východoněmeckém Templinu a fyziku vystudovala na univerzitě v Lipsku. Jako vědkyně se v 80. letech také dostala do Prahy.

Vojenská pocta Velké čepobití se ve čtvrtek stalo tématem i na jednání Merkelové a zemských premiérů, kteří se dohodli na rozsáhlých omezeních pro neočkované.

Podle informací deníku Bild se durynský premiér Bodo Ramelow zeptal kolegů, jak se bude postupovat s rozlučkami. Toho využil nástupce kancléřky Olaf Scholz, který si na její adresu neodpustil žert.

„Odřekneme velké čepobití?“ zeptal se Scholz Merkelové, která podle Bildu popíchnutí přijala s úsměvem.

Reklama

Doporučované