Hlavní obsah

Video: Výbuch ruského tanku. Čínská televize ho natočila daleko od fronty

Bez komentáře: Čínská televize natočila výbuch ruského tanku. Jeho věž vyletěla desítky metrů do vzduchu.Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Čínská televize Phoenix natočila výbuch tanku, kterému po explozi vyletěla věž vysoko do povětří. Incident se nestal na frontě, ale na území, které je dlouhodobě pod kontrolou Rusů.

Článek

Televize tvrdí, že záznam pořídila 6. května po útoku ukrajinských sil na tank T-72B3 poblíž obce Novoazovska, která se nachází v části Doněcké oblasti kontrolované Rusy. Podrobnosti o útoku nejsou jasné a informace ani nelze nezávisle ověřit, píše server The Drive.

Tanky sovětské výroby mají jedno slabé místo. Munice se totiž skladuje v otevřeném prostoru přímo pod věží. Pokud je tedy tank zasažený tak, že se vznítí munice, následuje zároveň ohromný výbuch. A jeho síla zvedne věž.

Jde o známý efekt „čertíka v krabičce“ (jack-in-the-box-effect), který je dobře vidět i v úvodním videu. Zajímavé je, že věž vyletěla tak vysoko. Na podvozku bývá usazena především svou vlastní vahou přibližně dvanácti tun.

Na sociálních sítích se pak objevily příspěvky, které rozebírají, kde byl stroj zničený. I čínská televize uvádí, že to bylo daleko od frontové linie. Pokud by to bylo blízko, pravděpodobně by se výbuchu nedostávalo takové pozornosti, protože by šlo o jeden z mnoha.

Na základě informací z televize a veřejně dostupných údajů o pozicích ruských a ukrajinských sil to vypadá, že Ukrajinci zaútočili asi 100 kilometrů od frontové linie. Samozřejmě situace na frontě je proměnlivá a mění se každou chvíli.

Vyvstává tak otázka, jak se podařilo ukrajinským silám udeřit tak hluboko na území kontrolovaném Rusy.

Novoazovsk je pod ruskou kontrolou od srpna 2014, město se nachází pouhých 12 kilometrů od ruských hranic. Rusko dlouho toto území považovalo za dostatečně bezpečné například pro evakuace civilistů.

Ukrajinské jednotky opakovaně provádí útoky v týlu ruských frontových sil s pomocí malých skupinek vojáků, které jsou vybaveny terénními buginami a raketami proti odolným cílům, včetně tanků. Případně posílají pozice vlastnímu dělostřelectvu, pokud to je v dosahu. Boje tedy probíhají i za frontovou linií. Podle některých svědectví se malé jednotky dostaly až 20 kilometrů za ni.

Rusko proti této formě guerillové války bojuje primárně zřejmě s využitím jednotek zvláštního určení (Specnaz).

Čínská televize zmiňuje, že oblast byla v danou dobu údajně pod palbou balistických raket krátkého doletu Točka a zbraní dodaných Spojenými státy. Informace nelze nezávisle ověřit. Ani exploze stroje tomu neodpovídá.

Otázkou je, co dělala v danou chvílí na místě televize Phoenix. Čínské médium je zřejmě jediným zahraničním kanálem, který má možnost pracovat z bezprostřední blízkosti ruských vojáků. Více jsme psali zde.

Televizní štáb uvádí, že byl na cestě do Doněcku, aby tam natočil záběry právě probíhající evakuace civilistů. V reportáži, kterou později stanice zveřejnila, se mluví o tom, že kdyby novináři projeli okolo tanku jen o pár minut dříve, stali by se terčem útoku taky.

Ať už budou později zveřejněné podrobnější informace o útoku, nebo ne, přestává postupně platit, že vojenská technika vybuchuje jen poblíž frontové linie. Vyloučit však nelze ani takzvané útoky pod falešnou vlajkou, kterými by si Kreml ospravedlnil další akce na Ukrajině.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované