Hlavní obsah

Video: Vyrobili ji za cara. Nyní míří k vraku křižníku Moskva

Bez komentáře: Součástí záchranné operace je i loď Kommuna, která je 110 let stará. Video: JejakTapak News, Youtube.com

 

Reklama

Rusko zahájilo rozsáhlou záchrannou akci k potopenému vraku křižníku Moskva, který byl vlajkovou lodí Černomořské flotily. Mise má za cíl zajistit věci, které podléhají vojenskému tajemství.

Článek

Do akce se zapojilo osm plavidel, která míří z krymského Sevastopolu, součástí flotily je i speciální plavidlo Kommuna, píše server Forbes.

Podle zprávy analytika H. I. Suttona, je záchranné plavidlo Kommuna 110 let staré a jde o jednu z nejstarších fungujících lodí dosud.

Kommuna poprvé vstoupila do aktivní služby v roce 1915 pod názvem Volchov a fungovala jako záchranné plavidlo pro baltskou flotilu ruského námořnictva. Byla aktivní jak během obou světových válek, tak i při ruské revoluci. V námořnictvu Ruské federace slouží dodnes, píše server The Drive.

V roce 1922 byla oficiálně přejmenována na Kommuna, což odpovídalo dobové politické orientaci Ruska a tento název jí zůstal i po rozpadu Sovětského svazu.

Podle serveru The Drive se Kommuna starala o ponorky, včetně jejich oprav, doplňování paliva a výměny jejich posádek, a účastnila se i záchranných misí.

Během druhé světové války se podílela na obraně Leningradu, kdy vyprošťovala vozidla z potopených zásobovacích lodí. Za tuto činnost získala medaili.

V roce 1967 byla přestavěna a přemístěna do Černého moře. Plavidlo zároveň bylo osazeno záchrannými ponorkami.

Loď má specifický tvar, jde totiž o katamarán s dvojitým trupem. Konstrukce dvojitého trupu lodi byla původně zamýšlena tak, aby poskytovala prostor pro dokování ponorek a zachráněných objektů. Během modernizace se stala její centrální část místem pro menší dálkově ovládané ponorky a také pro části trosek, které byly vyzdviženy do lodi.

Podle analytika Suttona jsou na Kommuně údajně hlubinné batyskafy AS-28 (DSRV), které jsou konstruovány pro ponor do hloubky jednoho kilometru. 

Satelitní snímky americké firmy Maxar Technologies ukázaly, že křižník se 10. dubna nacházel severozápadně od krymského přístavu Sevastopol. Jeho současnou polohu nelze přes satelit určit kvůli velké bouři nad Černým mořem, upozornil server CNN. Kommuna dlouhodobě sídlí právě v Sevastopolu, a mohla tak okamžitě vyrazit na záchrannou misi.

Křižník Moskva se potopil poté, co byl zasažen ukrajinskými řízenými střelami Neptun. Na lodi následně vznikl požár, v jehož důsledku explodovala munice a plavidlo silně poškodila.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že 396 námořníků bylo z lodi evakuováno, jeden byl nalezen mrtvý a 27 zůstává nezvěstných. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit a není jisté, jestli tato čísla odpovídají skutečnosti. Součástí operace tak může být i pokus vyzvednout těla mrtvých námořníků.

Co vše bude součástí záchranné akce, není jasné. Podle expertů není reálné, že by se Rusové pokusili vyzvednout celou loď. Zahraniční média označovala křižník Moskva za nejlépe vybavenou a nejvýznamnější loď ruské černomořské flotily. Byla vyzbrojena střelami s plochou dráhou letu, protileteckými raketami, dělostřeleckými a protilodními zbraněmi, napsala například BBC na svém webu.

Objevila se už i tvrzení, že v době potopení byly na palubě lodi jaderné hlavice pro protilodní střely P-500/P-1000. Pro tato tvrzení však neexistují žádné reálné důkazy, píše server The Drive.

Analytik Sutton dodává, že na podporu operace by mohla být nasazena také oceánografická průzkumná loď Lagoda vlastněná ruským námořnictvem.

Rusové přistupují k záchranné akci s velkou obezřetností. Obávají se totiž ukrajinských protilodních střel Neptun, které mají dolet až 280 kilometrů, a mohly by tak snadno zasáhnout záchranná plavidla.

Ukrajinské úřady zároveň považují vrak potopeného ruského křižníku Moskva za součást podmořského kulturního dědictví Ukrajiny. Na facebooku to oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany.

„Podle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví jsou všechny známky lidské aktivity na dně Černého moře v mezích ekonomické aktivity našeho státu majetkem Ukrajiny,“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované