Hlavní obsah

Video z osvobozeného Lymanu ukazuje zničené budovy a mrtvé Rusy v ulicích

Upozornění: Video obsahuje drastické záběry. První snímky z osvobozeného Lymanu v Doněcké oblasti.Video: AP

 

Reklama

Den poté, co ruský prezident Putin slavnostně podepsal v Kremlu smlouvy o připojení ukrajinských regionů, musela Moskva přiznat stažení ruských vojsk z města Lyman v Doněcké oblasti. Upozorňujeme, že záběry z místa jsou drastické.

Článek

Podle amerických analytiků z Institutu pro studium války (ISW) se po získání Lymanu ukrajinská protiofenziva nezastavila; ukrajinská armáda nyní postupuje i v Chersonské oblasti a zřejmě už vstoupila i do Luhanské oblasti.

Americký institut připomíná, že v okolí Lymanu i u Chersonu stojí proti útočícím Ukrajincům jednotky, které byly v minulosti považovány za chloubu ruské armády. Podle ISW jejich ústup znamená, že bojeschopnost i elitních ruských vojenských sil se s pokračující válkou stále více snižuje.

Agentura AP zveřejnila video, na němž ukrajinští vojáci zajišťují osvobozený Lyman. Na videozáznamu jsou vidět i záběry zničeného města. V místě nefunguje infrastruktura, místní tak musí vařit na ohni nebo brát vodu z tamních veřejných studní. Ve městě a v okolí se také nachází velké množství mrtvých ruských vojáků. Jedna z cest do města je doslova posetá mrtvými těly.

Reklama

Doporučované