Hlavní obsah

Video: Záběry z dronu odhalují zničený Mariupol

Bez komentáře: Z přístavního města Mariupol se stala pustina plná ohořelých domů.Video: AP

 

Reklama

Záběry z dronů pořízené nad ukrajinským městem Mariupol ukazují rozsah škod způsobených ruskými útoky.

Článek

Video, které ve středu kolovalo po sociálních sítích, zachycuje rozsáhlou oblast s vybombardovanými obytnými domy na sídlištích, které stále doutnají – zatímco jiné se po předchozích leteckých úderech proměnily v pouhá ohořelá torza, píše deník The Washington Post.

Mariupol, strategické přístavní město u Azovského moře, je v obležení ruských sil už téměř tři týdny. Podle místních úřadů byly v bojích zabity už tisíce lidí. Před týdnem například zničilo ruské bombardování mariupolské divadlo, kde se ukrývaly stovky civilistů. Popisovali jsme zde.

Think tank Institute for the Study of War ve středu vydal analýzu, kde se uvádí, že se ruský postup ve městě zpomaluje. Moskva se proto obrací k leteckému, dělostřeleckému a raketovému bombardování města. Ruská armáda podle Pentagonu začala také tento týden ostřelovat Mariupol i z moře.

Dobytí přístavu by bylo pro Moskvu strategickým vítězstvím. Pomohlo by jí to uvolnit dislokované jednotky pro další operace na území Ukrajiny a vytvořit pozemní koridor, který by spojil separatistické republiky s Krymem.

Ve městě stále zůstává velký počet civilistů. Ti zde živoří bez vody, tepla, elektřiny a také bez potravin.

Městská rada obléhaného ukrajinského Mariupolu ve čtvrtek obvinila ruské invazní síly z toho, že násilně odvážejí obyvatele přístavu do Ruska. Od chvíle, co ruské jednotky obsadily část Mariupolu, bylo nelegálně přesunuto do Ruska na 15 tisíc osob, napsala agentura Reuters s odvoláním na městský úřad.

Podle agentury Interfax-Ukrajina je v Rusku už na 6000 lidí z Mariupolu.

„Právě teď ruští okupanti násilně odvážejí tisíce obyvatel Mariupolu do Ruska! Obyvatele Levobřežního okresu začínají masově vyvážet na území Ruska. Celkem bylo nelegálně deportováno asi 15 tisíc obyvatel Mariupolu. To je asi polovina všech obyvatel, kteří se dosud nacházejí v Levobřežním okrese,“ uvedla městská rada na síti Telegram.

Místní úřady už v neděli uvedly, že Rusové odvedli za hranice tisíce obyvatel, ale konkrétnější údaje neposkytly. Ruské tiskové agentury tehdy napsaly, že autobusy v minulých dnech převezly z Mariupolu do Ruska několik stovek lidí, které Moskva označuje za uprchlíky, poznamenal Reuters.

„Vyvážení lidé jsou nejprve dopraveni do takzvaných filtračních táborů, odkud jsou přerozdělováni do různých vzdálených měst Ruska,“ tvrdí mariupolská městská rada, která zároveň viní ruské invazní síly z blokování evakuačních konvojů.

„Právě teď jsou zablokované autobusy vyjíždějící ze Záporoží do Berďansku, aby evakuovaly obyvatele Mariupolu. Je zřejmé, že se tak děje pouze proto, aby se zabránilo návratu lidí na území kontrolované Ukrajinou,“ dodala rada.

Z neschopnosti dohodnout se na evakuaci civilistů z Mariupolu se obě strany obviňují navzájem, podotkl Reuters.

Situace ve městě je nepřehledná. Prchající obyvatelé tvrdí, že boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými silami probíhají ulici po ulici.

Tým Reuters, který v neděli dorazil do Ruskem kontrolované části Mariupolu, popsal pustinu plnou ohořelých obytných domů a těl zabalených do dek ležících u silnice.

Čtyři týdny války na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz

Čtyři týdny války na Ukrajině.

V noci ze středy na čtvrtek (z 23. na 24. února) vtrhla ruská armáda na Ukrajinu. Seznam Zprávy připravily sérii textů, analýz a rozhovorů ke čtyři týdny trvající válce.

VÁLKA DEN PO DNI – chronologický přehled, jak postupovaly boje v prvním měsíci.

TVÁŘE MRTVÝCH – Jména, fotografie a osudy konkrétních obětí války.

VĚŘÍTE PUTINOVI? – Jak se změnil pohled Rusů na jejich prezidenta?

NA VÝCHODNÍ FRONTĚ – Pohled experta na válku jako vojenskou operaci.

JÁ, UKRAJINEC – Konkrétní zkušenost ukrajinského uprchlíka.

RUBLY, HŘIVNY, KORUNY – Jak Rusko, Česko a Západ zvládají ekonomické dopady války.

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Co nám válka dala, když tolik ničí.

Reklama

Doporučované