Hlavní obsah

Video: Potopený ruský křižník. Trefili ho už Gruzínci, Ukrajinu trápil roky

Raketový křižník Moskva. Ilustrační video.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko přiznalo potopení své vlajkové lodi. Křižník Moskva zřejmě zasáhly ukrajinské protilodní střely a na palubě vypukl požár. Loď slouží od sovětských dob, svého času na ní nocovali diplomaté při setkání Bush–Gorbačov.

Článek

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek potvrdilo, že se křižník Moskva potopil. Již dříve informovalo, že loď utrpěla vážná poškození. „V důsledku požáru na křižníku Moskva explodovala munice. Loď byla vážně poškozena. Celá posádka byla evakuována,“ uvedlo podle agentury TASS už v noci ruské ministerstvo obrany.

Ruské námořnictvo se křižník po incidentu pokoušelo odtáhnout do přístavu, vojenské zdroje agentury Reuters uváděly, že mířila do krymského Sevastopolu.

Jak podotkl Mykola Bjeleskov z Kyjevského institutu strategických studií, jednalo se o starou loď a byla to spíše modernější ruská plavidla, která během probíhající invaze útočila na cíle na Ukrajině naváděnými raketami, píše BBC.

Křižník Moskva přesto představoval vlajkovou loď ruské flotily v Černém moři a jeho poškození znamená posílení ukrajinské morálky, dodal Bjeleskov v reakci na středeční zprávy o požáru na palubě křižníku. Požár podle Ukrajinců způsobily střely Neptun, jimiž ukrajinská armáda loď zasáhla. Ve středu to uvedl gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko.

Střely na českém podvozku

O požáru na palubě Moskvy hovořil předtím i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Tyto zprávy však zatím nelze nezávisle ověřit.

Protilodní střely Neptun o doletu až 280 kilometrů začala Ukrajina vyvíjet v minulé dekádě, v roce 2020 je podle dostupných informací přijala do výzbroje. Na přehlídce k 30. výročí ukrajinské nezávislosti byly tyto střely předvedeny na českých nákladních automobilech Tatra.

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém Neptun na podvozku Tatry.

Slava, až potom Moskva

Moskva byla ruský raketový křižník s výtlakem přes 12 tisíc tun, který je vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily. Jednalo se o jednu z nejlépe vyzbrojených lodí ruského námořnictva, avšak loď nepatřila k nejnovějším. Její stavba byla dokončena v roce 1979 a do služby byla uvedena roku 1982 jako součást sovětského námořnictva pod jménem Slava. Později byla přejmenována na Moskvu.

Jako Slava se loď „zúčastnila“ maltského summitu v prosinci 1989 mezi americkým prezidentem Georgem Bushem starším a sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem. Ruská delegace nocovala v průběhu summitu právě na palubě křižníku Slava.

Loď byla vrácena do služby až v roce 2000, kdy byla zároveň přejmenována na Moskvu. V následujících letech ji Rusko zapojilo do mnoha vojenských akcí, stínovala lodě NATO v Černém moři, pomáhala při tažení v Sýrii či napadení Gruzie v roce 2008. Gruzíncům se ji už tehdy údajně podařilo zasáhnout, takže musela na rok na opravu do doku.

Během anexe Krymu v roce 2014 křižník zablokoval vstup do zátoky Donuzlav, a odřízl tak ukrajinské lodě od Černého moře.

Agentura Unian poznamenala, že křižník Moskva nechvalně proslul už na začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. Jejich hláška „Ruská válečná lodi, jdi do pr***e“ se od té doby dostala například na ukrajinské poštovní známky.

Ukrajina od začátku ruské invaze hlásila zásah už několika ruských lodí, ale ne vždy se její informace podařilo potvrdit. Příkladem je útok na přístav v Berďansku, o němž jsme psali zde.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Aktualizováno o potvrzení ruského ministerstva obrany, že křižník se potopil.

Reklama

Související témata:

Doporučované