Hlavní obsah

Video: Zbraně z carské doby. Na Ukrajině bojují obě strany s historickými kusy

Bez komentáře: Ukrajinská armáda využívá v boji i kulomet Maxim M1910. Video: twitter/TpyxaNews, twitter/war_noir

 

Reklama

Ve válce na Ukrajině se neobjevuje jen nejmodernější technika. K vidění jsou na obou stranách konfliktu i zbraně, které patří spíše do muzea než na bojiště. Přesto na ně vojáci nedají dopustit.

Článek

Na sociálních sítích se například objevila fotka z okupovaného ukrajinského města Cherson, kde je vidět kousek, který vypadá jako dělo z napoleonských válek. Není jasné, zda zbraň funguje. Obrázek zveřejnil rusky mluvící uživatel Telegramu jménem Dambiev a uvádí, že dělo je umístěné v Chersonu na rohu ulice 17. května. Kdy byl snímek pořízen, nelze nezávisle ověřit.

Podle Dambieva stojí vedle historické zbraně voják ruské Národní gardy. Jak uvádí server The Drive, nejde kvůli špatné kvalitě snímku zjistit, zda jde skutečně o vojáka, nebo figurínu.

Jak je vidět na obrázku, dělo je umístěno na paletě. Je tedy zřejmé, že bylo na místo dopraveno. Pravděpodobně jde o muzejní exponát, nebo bylo ukořistěno z některého válečného památníku. Důvod umístění není znám. Jedna z teorii zní, že má oklamat kolemjdoucí a navodit dojem, že je na kontrolním stanovišti umístěna těžká zbraň.

Pokud jde na fotce opravdu o dělo, není jasné, jestli je funkční a jak velkou hrozbu by mohlo představovat pro pěchotu nebo lehká bojová vozidla. Přestože jde o zastaralou techniku, funkční zbraň by dokázala vyslat smrticí projektil, který by mohl způsobit ztráty.

V provozuschopném stavu by zbraň ovšem vyžadovala specifický výcvik pro bezpečnou obsluhu a specializované nářadí pro údržbu a nabíjení děla.

Odhlédnuto od spekulací, na Ukrajině vojáci každopádně používají i jiné zastaralé zbraně, které jsou ale stále funkční. Důvod nasazení je praktický. Obě strany se potýkají s nedostatkem techniky.

Na sociálních sítích se objevily záběry, kde jsou vidět proruští separatisté vyzbrojení puškami Mosin-Nagant, které se začaly vyrábět v roce 1891; tedy ještě za carského Ruska. I tak Nagant zůstává stále relevantní odstřelovací zbraní, pokud je vybaven moderní optikou.

Na videu lze mimo jiné vidět, že separatisté nosí ocelové helmy z druhé světové války, které nabízejí menší ochranu a pohodlí ve srovnání s jejich mnohem modernějšími protějšky. Pro komunikaci jsou pak vybaveni komerčními a jednoduše odposlouchávatelnými vysílačkami. Ukrajinská armáda tak snadno může odposlouchávat a monitorovat pohyb nepřátelských sil, píší The Drive nebo The Independent.

Podle serveru The Drive není jasné, proč Rusko nevybavilo tyto jednotky třeba staršími modely útočných pušek AK-47, kterých jsou na světě desítky milionů v různých provedeních a je pravděpodobné, že má Rusko stále nějaké zásoby.

Historické zbraně nicméně nepoužívají jen Rusové; ani Ukrajina nezůstává pozadu. Její síly například využívají kulomet Maxim M1910. Těžké kulomety začala používat carská armáda na konci 19. století. Zbraň se vyznačuje poměrně velkou přesností a výhodou je i chlazení, které umožňuje střílet delší dobu. Ukrajina má ve svých skladech desítky tisíc kusů, píše deník The Economist.

Kromě těžkého kulometu Maxim používají Ukrajinci i lehký kulomet DP-27, který se vyráběl ve třicátých letech. Oba typy prošly modernizaci a slouží v tamní armádě dál.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované