Hlavní obsah

Vinni, vynesla porota verdikt v kauze vraždy černošského běžce

Foto: Profimedia.cz

Protesty v Brunswicku.

Reklama

Porota soudu v americkém státě Georgie shledala tři bílé muže vinnými z vraždy pětadvacetiletého černocha Ahmauda Arberyho. Trojici hrozí doživotní vězení. Muži obvinění odmítli a tvrdí, že jednali v sebeobraně.

Článek

Greg McMichael, jeho syn Travis McMichael a soused William Bryan jsou vinni z vraždy Ahmauda Arberyho, kterého trojice loni v dubnu zastřelila, když si šel zaběhat. Trojice zřejmě měla za to, že pronásleduje hledaného lupiče, a vystřelila na něj z auta.

Porota, která byla složena z devíti bílých žen, dvou bílých mužů a jednoho černocha, dospěla k verdiktu po více než jedenáctihodinovém rozhodování, poznamenala stanice CNN.

Podle britských médií porotci uznali vinnými všechny tři v několika bodech obžaloby. Trojice byla obviněna mimo jiné z vraždy, těžkého ublížení na zdraví a úmyslu spáchat trestný čin. Při čtení rozsudku stáli všichni mlčky, promluvit k soudu odmítli.

Podle právních obhájců Travise McMichaela se on i jeho otec domnívají, že udělali správnou věc, ale zároveň je jim prý líto Arberyovy smrti. „Těmto mužům je líto, co se Ahmaudu Arberymu stalo. Je jim líto, že je mrtvý. Je jim líto tragédie, která se stala kvůli jejich rozhodnutím,“ řekl advokát Jason Sheffield. Uvedl také, že se jeho klienti plánují odvolat.

Arberyho rodiče, Wanda Cooper-Jonesová a Marcus Arbery, se po vynesení rozsudku objevili před budovou soudu. Poděkovali všem příznivcům, kteří bojovali za spravedlnost pro jejich syna, jehož zabití vyvolalo veřejné pobouření. Pomohlo také vrhnout světlo na další rasově motivované zločiny v celé zemi, napsala americká média.

„Byl to dlouhý boj. Byl to těžký boj,“ pronesla v reakci na rozhodnutí poroty Arberyho matka. „Nikdy jsem si nemyslela, že tento den nastane, ale Bůh je dobrý a chci jen poděkovat všem, kdo pochodoval a modlil se,“ dodala. Později pro stanici CNN také uvedla, že verdikt pro ni „znamená hodně“ a že „její modlitby byly vyslyšeny“. Arberyho otec byl po vyhlášení rozsudku spatřen, jak před soudní síní pláče a objímá lidi, kteří ho podporovali, napsala AP. „Nic neudělal,“ řekl na adresu svého syna.

Chci vzdát chválu Bohu, protože to je ten, kdo to všechno umožnil.
Marcus Arbery, otec Ahmauda Arberyho

Šéf Bílého domu Joe Biden v reakci na verdikt uvedl, že rozhodnutí poroty ukázalo funkčnost amerického soudního systému. Vražda Arberyho podle něj „byla zdrcující připomínkou toho, jak daleko musíme v boji za rasovou spravedlnost v této zemi jít“.

Soudce podle agentury AP zatím neoznámil datum, kdy vynese verdikt, jelikož chce oběma stranám nechat dostatek času, aby se připravily. Agentura Reuters zároveň připomněla, že trojici mužů ještě čeká další proces u federálního soudu, kde jsou obviněni ze zločinů z nenávisti, a budou se zodpovídat z toho, že na Arberyho zaútočili, protože byl černoch. Soud má začít v únoru příštího roku.

Šel si zaběhat, zastřelili ho

25letý černoch Ahmaud Arbery byl zastřelen 23. února loňského roku, když si šel zaběhat. Nedaleko jeho bydliště v Brunswicku jihovýchodně od Atlanty ho pronásledovali v automobilech ozbrojení otec a syn McMichaelovi společně s Bryanem. Měli údajně za to, že vypadal jako osoba podezřelá v sérii vloupání v sousedství. Bryan pomocí mobilního telefonu natočil, jak trojice neozbrojeného muže dostihla, následovala krátká potyčka a po ní výstřely. Arbery na místě zemřel. Smrtící kulku podle médií vypálil čtyřiatřicetiletý Travis.

Bryanovo video je klíčovou součástí příběhu i proto, že policie trojici útočníků zatkla až poté, co uniklo do médií, více než dva měsíce po Arberyho smrti. V Georgii v té době platil zákon o takzvaném „občanském zatčení“, který dával soukromým osobám právo někoho zadržet, pakliže jej považovali za prchajícího pachatele těžkého zločinu. McMichaelovi se kromě toho odvolávají na sebeobranu.

Prokurátorka Linda Dunikoská ve dvoutýdenním procesu prohlásila, že „nelze provést občanské zatčení, protože někdo běží po ulici a není jasné, zda něco špatného udělal“. Obviněnou trojici označila za agresory, kteří se nemohou hájit sebeobranou.

Právníci, kteří obviněné zastupovali, vyjádřili u soudu jiný názor. Kevin Gough, jenž zastupoval Bryana, řekl, že jeho klient byl po vyhlášení rozsudku hluboce otřesen. „Je tady, dělá vše, co dělat má, plně spolupracuje, udělal vše, co mohl, a teď slyší, že stráví zbytek života ve vězení,“ poznamenal Gough.

Robert Rubin, který zastupoval Travise McMichaela, popsal svého klienta jako klidného člověka. Advokát Jason Sheffield trval na tom, že si McMichaelovi mysleli, že jejich činy toho dne byly „správné“. Rozhodnutí soudu ho podle stanice CNN zklamalo.

Arberyho případ byl jedním ze série kontroverzních úmrtí černochů, která loni otřásla Spojenými státy a rozvířila debaty ohledně rasismu a policejní brutality v zemi. Někteří aktivisté tehdy incident, jenž se odehrál za bílého dne, popisovali jako lynč. Tento výraz v souvislosti s vraždou Afroameričana použil i americký prezident Joe Biden.

Tři měsíce po vraždě Arberyho zemřel ve Spojených státech šestačtyřicetiletý černoch George Floyd. Jeho smrt vyvolala obrovské protesty proti rasismu a policejnímu násilí a spustila hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Soud letos shledal policistu Dereka Chauvina vinným z Floydovy vraždy a poslal ho na více než 22 let do vězení.

Reklama

Doporučované