Hlavní obsah

Vítězství Le Penové je blíž než kdykoli dřív. Dotahuje se na Macrona

Foto: Profimedia.cz

Bez něj, píše se přes portrét prezidenta Macrona na tiskové konferenci Marine Le Penové.

Reklama

Šéfku krajně pravicového Národního sdružení vřelé kontakty s ruským diktátorem Vladimirem Putinem zjevně nepoškodily. Vše nasvědčuje tomu, že ve druhém kole se s Macronem utká právě ona.

Článek

Do prvního kola francouzských prezidentských voleb zbývá pouhých deset dní. Jak naznačuje poslední průzkum veřejného mínění, nemá dosavadní nájemce Elysejského paláce Emmanuel Macron vůbec nic jistého. Pokud se totiž podle všech předpokladů utká ve druhém kole s Marine Le Penovou, půjde zřejmě o vyrovnaný boj.

Průzkum, který si nechala u agentury Elabe vypracovat televize BFM spolu s týdeníkem Express, dává v případě vzájemného střetu Macronovi jen o pět procentních bodů více než Le Penové (52,5:47,5). A zatímco Macron ztratil oproti poslednímu průzkumu z 22. března 3,5 procentního bodu, jeho rivalka jde postupně nahoru.

Macron tak nejspíš doplácí na takřka nulovou kampaň – stávající prezident na rozdíl od svých soupeřů odmítal dlouho říci, zda vůbec bude kandidovat, a ani poté nijak intenzivní kampaň nevede. Úmysl kandidovat oznámil v dopise Francouzům až na poslední chvíli, svůj program poté představil na tiskové konferenci.

Jedním z klíčových bodů bylo posunutí odchodu do důchodu v 65 letech. Reformu penzijního systému sice Francie potřebuje a tento krok má v programu třeba i kandidátka Republikánů Valérie Pécresseová, jisté ale je, že vyvolá silné protesty.

Voliče trápí pokles kupní síly

Macron se také odmítl účastnit všech předvolebních debat. S občany se dostal do diskuze až tento týden, kdy zavítal do Dijonu. Média poté přinesla video z prezidentovy diskuze s mužem, který si stěžoval, že i když pracuje, nezbývají mu prakticky žádné peníze a nemá ani na dovolenou nebo na dárky pro své děti.

Kupní síla se za posledních pět let snížila, myslí si podle průzkumu Ipsos-Sopra Steria takřka tři čtvrtiny Francouzů. To pro Macrona není nejlepším vysvědčením, Francouzi jsou ale přesvědčení, že nejlepší předpoklady k zajištění opětného nárůstu kupní síly mají právě Macron a Le Penová.

A téma kupní síly může být ve volbách rozhodující. Kvůli válce na Ukrajině zažila Francie prudký nárůst cen paliv, což je zejména pro voliče na periferii ožehavým tématem.

Postup z prvního kola má Macron nicméně jistý – úmysl dát mu hlas vyjádřilo 28 procent voličů, před druhou Le Penovou (21 procent) si tak udržuje pohodlný náskok. Na třetím místě figuruje s 15,5 procenty krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon, který se stejně jako oba jeho soupeři představil jako kandidát už v roce 2017 (tehdy skončil čtvrtý se ziskem necelých 20 procent hlasů).

Jen 10,5 procent hlasů by pak nyní dostal extrémně pravicový kandidát Eric Zemmour, jemuž zřejmě uškodil poslední mítink na pařížském Trocadéru. Zemmourovi stoupenci tam začali skandovat „Macron je vrah“ a Zemmour je nechal dlouho pokračovat. Později tvrdil, že skandování přeslechl.

Republikánka Pécresseová ztrácí šanci

Až za Zemmourem se nachází kandidátka konzervativních Republikánů Valérie Pécresseová, jež by nyní volilo jen 9,5 procent Francouzů. Pécresseová musela v posledním týdnu přerušit svoji kampaň kvůli tomu, že onemocněla covidem-19.

Šéfka regionu Ile-de-France sice do kampaně vstoupila nadějně a po republikánských primárkách se na čas vyšvihla na druhé místo průzkumů, v posledních týdnech jí ale dochází dech. Koronavirus ji navíc připravil o mítinky ve velkých městech Bordeaux a Marseille, kde by mohla zabodovat.

Když kandidovala Le Penová v roce 2017, zaostávala před prvním kolem za Macronem o mnohem více. Šéfce nacionalistického Národního sdružení nakonec paradoxně pomohla kandidatura podobně smýšlejícího Zemmoura – oproti kandidátovi opakovaně odsouzenému za šíření náboženské nenávisti vypadá náhle umírněně.

Le Penové se daří v průběhu času získávat i nové voliče – jak informoval server FranceInfo, roste její obliba například na ostrově Martinik. Její program nicméně zůstává krajně pravicový. Pokud bude zvolena, chce jako jedno z prvních opatření vypsat referendum o zákonu o imigraci a identitě a změnit nejméně šest článků francouzské ústavy.

„Ve druhém kole shromáždí většinu voličů Erika Zemmoura, a vůbec poprvé by tak měla ve druhém kole rezervoár hlasů kandidáta, který zjevně vyzve k její volbě. A hlavně nám dnes tři z deseti voličů Jeana-Luka Mélenchona říkají, že by mohli hlasovat pro Le Penovou,“ řekl Bernard Sananès z agentury Elabe.

Vítězství Le Penové se tak stává reálným scénářem, Macronův náskok pěti procentních bodů může být v rámci statistické chyby. „V tuto chvíli z ní strach nikdo nemá, ale víte stejně jako já, že je velmi nebezpečná. Začne pomalu a potom… horor,“ říká se o Le Penové ve filmu Svět zítřka, který v úterý vstoupil do francouzských kin.

Reklama

Doporučované