Hlavní obsah

Putin stáhl svou účast na summit G20, důvod Kreml neřekl

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin v den podpisu anexe čtyř ukrajinských oblastí, 30. září 2022.

Reklama

Vyřešila se třaskavá otázka, která měsíce trápila světovou diplomacii: co se stane, až se na summitu velkých světových ekonomik G20 na Bali setkají prezidenti Ruska a Ukrajiny.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se nezúčastní summitu G20. S odvoláním na pořadatelskou Indonésii o tom informovala agentura Reuters. Ruskou federaci bude na Bali reprezentovat ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Informaci posléze potvrdil mluvčí ruské ambasády v Indonésii, vysvětlení však neposkytl.

Také ruská média, která v předchozích měsících účast Putina na summitu slibovala, nyní o důvodech absence mlčí. „Bylo rozhodnuto, že Sergej Lavrov bude zastupovat Rusko na summitu G20,“ cituje stručně mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova státem plně řízená agentura TASS.

Na summit je pozvaný také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který rovněž účast v minulosti přislíbil. Vzhledem k tomu, že jeho země čelí od února ruské invazi, ji však podmínil Putinovou nepřítomností. V diplomatických kruzích se týdny řešilo, jak patovou situaci vyřešit.

Mohlo by vás zajímat

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek zahájil týdenní cestu do Egypta a Asie. Chce na ní znovu otevřít momentálně nejpalčivější problémy americké diplomacie.

Reuters v této souvislosti píše, že podle dostupných poznatků Indonésie odolala tlaku západních zemí, které chtěly, aby pozvánku pro Putina stáhla. Indonéský prezident Joko Widodo v rozhovoru pro Financial Times prohlásil, že nepřizvat Rusko by bylo proti smyslu setkání. „G20 nemá být politickým fórem. Má být o ekonomice a rozvoji,“ řekl.

Summit G20 se uskuteční na Bali 15. a 16. listopadu. Agentura Bloomberg už dříve informovala, že Indonésii zatím potvrdilo účast pouze 17 premiérů či prezidentů. Jakarta nejmenovala země, které dosud neodpověděly.

Reklama

Doporučované