Hlavní obsah

Ukrajina míří k Evropě, Rusko k úpadku, řekla Von der Leyenová v Kyjevě

Foto: vláda.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (na snímku ze Summitu EU).

Reklama

aktualizováno •

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naproti tomu věští úpadek.

Článek

„Stojíme při vás a vašem evropském snu,“ citovala agentura Reuters von der Leyenovou ze společné tiskové konference s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Rusku šéfka Evropské komice naopak předpověděla, že ho čeká ekonomický, finanční a technologický úpadek.

„Myslím si, že udělat si na tohle názor nepotrvá obvyklých několik let, ale jen několik týdnů,“ řekla von der Leyenová Zelenskému, když mu předávala dotazník, na jehož základě se bude EU rozhodovat o přijetí Ukrajiny. Ukrajinský státník jí odpověděl, že odpovědi přichystá do týdne.

Kyjev požádal o členství v Evropské unii krátce poté, co 24. února na Ukrajinu zaútočila ruská vojska; žádost nyní zkoumá Evropská komise. Agentura DPA podotýká, že vstupní proces připojení se k bloku 27 zemí je dlouhý a komplikovaný – i kdyby EK žádost vyhodnotila pozitivně, před startem podrobných rozhovorů o přistoupení musí kandidátskou zemi schválit všechny členské státy.

Situaci na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

I přesto von der Leyenová slíbila Ukrajině rychlost a pomoc s vyplněním dotazníku. Předsedkyně dříve uvedla, že komise chce své vyhodnocení ukrajinské žádosti předat Evropské radě, tedy prezidentům a premiérům zemí bloku, ještě do léta.

Rusku naopak šéfka EK slíbila, že Unie hodlá kontrolovat jeho pokusy obejít protiruské sankce a v případě nutnosti zavede ještě přísnější opatření. „Rusko se propadne do ekonomického, finančního a technologického úpadku, zatímco Ukrajina míří vstříc evropské budoucnosti. Tak to vidím já,“ řekla von der Leyenová.

Kyjev na znamení solidarity už před týdnem navštívila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Ukrajinské vedení rovněž ujistila, že podpoří úsilí Ukrajiny o zahájení procesu směřujícího k členství v Evropské unii. S von der Leyenovou dnes do Kyjeva přijeli také šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger. V březnu ukrajinskou metropoli navštívili premiéři České republiky, Polska a Slovinska.

Reklama

Doporučované