Hlavní obsah

Cena za vzdor Rusům. Masakry civilistů byly ještě větší, než se čekalo

Bez komentáře: Záběry z dronu masového hrobu nedaleko Mariupolu. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

V přístavním ukrajinském městě Mariupol povraždili ruští vojáci nejspíš mnohem více civilistů než dosud odhadovaných 22 tisíc. Německý novinář mluví až o 45 tisících.

Článek

„Odhadovali jsme, že v Mariupolu bude 22 tisíc mrtvých. Další a další fakta ale ukazují, že dopady rušistických (kombinace slov ruský a fašistický, pozn. red.) zločinů budou mnohem horší,“ citovala agentura Ukrinform mariupolského starostu Vadyma Bojčenka. Ten proto vyzval mezinárodní společenství, aby věnovalo okupaci a stavu tamní populace zvýšenou pozornost.

Jen za poslední měsíc objevily ukrajinské úřady 25 nových míst s masovými hroby na hřbitově Staryj Krym. Těla jsou naházená na sebe v několika vrstvách a potom je „maskují“ náhrobky, které vypadají, jako by šlo o jednotlivé hroby, píše agentura.

V masových hrobech u vesnic Staryj Krym, Manhuš a Vynohradne leží podle mariupolské radnice na 16 tisíc těl, která tam zasypali ruští vojáci. Dalších pět tisíc pak do konce března oficiálně pohřbili sami Ukrajinci. Tisíce těl dosud zůstávají ukryté pod troskami zničených domů nebo v dočasných márnicích.

Na odhalování masových hrobů pracují novináři, kteří k tomu využívají satelitní snímky. Ve zmíněných vesnicích tak našli tři masové hroby. Další, které objevili na začátku března, leží nedaleko hlavního hřbitova v Mariupolu. Zpravodaj německého deníku Bild Julian Röpcke v pondělním tweetu píše, že obětí z řad civilistů může být až 45 tisíc.

Přístavní město se stalo jedním z nejvíce zničených míst Ukrajiny – obyvatelé, kteří v něm zůstali, jsou bez elektřiny, dodávek pitné vody i plynu. Přesto zde zůstalo na sto tisíc civilistů. Novým starostou se stal ruský kolaborant Konstantin Ivaščenko, jenž se snaží vyvolat dojem, že se město vrací zpět k normálnímu životu.

Reklama

Doporučované