Hlavní obsah

„Vše se úplně zvrtlo.“ Rusové asi zajali dva Američany bojující za Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Dvojice se přidala k dalším dobrovolníkům ze Západu, které zajaly ruské síly, včetně přinejmenším dvou Britů Aidena Aslina a Shauna Pinnera. Ilustrační snímek.

Reklama

Alexander Drueke a Andy Huynh jsou podle jejich blízkých i úřadů nezvěstní na ukrajinském území již několik dnů. Britský deník The Telegraph píše, že jsou pravděpodobně v ruském zajetí.

Článek

Dva bývalí příslušníci amerických ozbrojených sil, kteří bojovali s ruskými jednotkami u východoukrajinského Charkova, jsou pravděpodobně v ruském zajetí. Zprávu jako první přinesl britský deník The Telegraph. Oba jsou nezvěstní téměř týden. Muži jsou patrně prvními zajatými Američany v ruských rukou.

Devětatřicetiletý Alexander Drueke a sedmadvacetiletý Andy Huynh, oba z amerického státu Alabama, sloužili jako dobrovolníci v ukrajinské pravidelné armádě. Do zajetí se pravděpodobně dostali při bojích 9. června blízko města Izbytske.

Přítel obou Američanů, jenž si nepřál být jmenován, vylíčil, že muži upadli do zajetí poté, co ukrajinskou jednotku minulý čtvrtek zaskočil mnohem početnější ruský oddíl.

Zmizeli v kouři a dýmu

„Byli jsme na misi a všechno se naprosto zvrtlo,“ řekl deníku The Telegraph. „Dostali jsme špatnou informaci. Řekli, že město bude čisté, ale ukázalo se, že na něj právě zaútočili Rusové. Přijeli se dvěma tanky T-72 a mnoha bojovými vozidly pěchoty BMP3 a asi stovkou vojáků. My jsme byli jenom jednotka o deseti mužích,“ dodal.

Jednotka přešla do obrany, zatímco Drueke a Huynh vypálili protitankový reaktivní granát na jedno ruské vozidlo a zničili jej. Tím na sebe ale přilákali pozornost jednoho z tanků, který vystřelil jejich směrem, ale zřejmě minul. Krátce nato tank ochromila protitanková mina, kterou Ukrajinci nastražili na cestě. Oba Američané zmizeli v kouři a dýmu a zřejmě tehdy je ruští vojáci zajali.

„Myslíme si, že je asi připravil o vědomí výbuch protitankové miny nebo střela, kterou po nich vypálil tank, protože později jsme po nich pátrali, ale vůbec nic jsme nenašli, i když jsme vyslali bezpilotní letadla a ukrajinský pátrací tým. Kdyby je tank zasáhl, zůstaly by tam ostatky jejich těl či vybavení,“ poznamenal kamarád.

Podezření, že dvojice padla do zajetí, potvrdila později v noci i zpráva v ruské aplikaci Telegram, jež tvrdila, že dva Američané se u Charkova stali válečnými zajatci. „Odpovídalo příliš mnoho věcí na to, aby šlo o někoho jiného. Jsme jediní Američané bojující v této oblasti,“ dodal.

Se zajetím počítá i rodina, Rusové by zajatců mohli využít

S možností zajetí počítají i příbuzní a blízcí obou vojáků. Nepřímo to potvrdila i matka staršího veterána Bunny Druekeová. „Předpokládá se, že jsou (oba muži) váleční zajatci, ale zatím to není potvrzené,“ řekla. „(Velvyslanectví USA na Ukrajině) zatím nebylo schopné potvrdit, že jsou (dva muži) s Rusy. Jediné, co mohou potvrdit, je, že v tuto chvíli se pohřešují… Velvyslanectví USA mne ujistilo, že dělají vše, aby ho našli. Velice doufám, že ho vymění za ruské zajatce,“ uvedla dále.

Podobně se vyjádřila i snoubenka zajatého Huynha Joy Blacková. „Nechceme dělat závěry o tom, co se mohlo stát. Pochopitelně se nabízí několik scénářů. A jedním z nich je, že byli zajati. Ale zatím to ještě nemáme potvrzené,“ řekla žena pro americkou CNN.

Matka i snoubenka také potvrdily, že byly s pohřešovanými vojáky naposledy v kontaktu 8. června. Oba jim sdělili, že budou dva až tři dny nedostupní.

Zajetí ruskými jednotkami zatím nepotvrdilo ani americké ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí uvedl, že diplomaté vědí o nepotvrzených zprávách, že dva američtí občané upadli na Ukrajině do zajetí. „Situaci pozorně sledujeme a jsme v kontaktu s ukrajinskými úřady. Kvůli ochraně soukromí se zdržíme dalšího komentáře,“ řekl. Zopakoval také varování, že američtí občané by neměli cestovat na Ukrajinu, popřípadě by ze země měli co nejdříve odjet.

„Pokud je to pravda, uděláme všechno, abychom (dva vojáky) bezpečně dostali domů,“ okomentoval možné zajetí mluvčí Pentagonu John Kirby.

Chycení Američanů může podle deníku The Telegraph posloužit Kremlu jako důkaz, že se Spojené státy přímo zapojují do války, a ruský prezident Vladimir Putin zřejmě bude požadovat od Ameriky významné ústupky za osvobození zajatců.

Jeden sloužil v Iráku, druhý u námořní pěchoty

Drueke z města Tuscaloosa ve státě Alabama dříve sloužil v americké armádě při tažení v Iráku. Jeho matka Lois řekla, že syn po návratu trpěl posttraumatickou poruchou a snažil se udržet si práci.

Huynh se narodil v Kalifornii, ale žil v Alabamě. Dříve sloužil u námořní pěchoty. Jeho snoubenka Joy Blacková uvedla, že myšlenka na to, že se stane dobrovolníkem, Huynha „hlodala“ od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu.

„Snažila jsem se ho přesvědčit, aby neodjížděl, ale myslím, že už měl hotový názor. Viděla jsem, jak o tom přemýšlí. Nakonec se mi omluvil a řekl, že opravdu musí jít. Neřekl mi nic o operaci, které se zúčastnil minulý týden, aby mne nevyděsil. Chci prostě, aby byl zpátky v bezpečí,“ řekla.

Dvojice se přidala k rostoucímu počtu vojenských dobrovolníků ze Západu, které zajaly ruské síly, včetně přinejmenším dvou Britů Aidena Aslina a Shauna Pinnera. Ty soud samozvané Doněcké lidové republiky jako „žoldnéře“ odsoudil k trestu smrti.

Reklama

Doporučované