Hlavní obsah

„Všichni vědí, kdo za tím stojí,“ tvrdí Běloruska o krizi na hranici s Polskem

Foto: Profimedia.cz

Chlapci při odchodu z jídelního stanu v jednom z logistických center na území Běloruska.

Reklama

Na území Běloruska podle tamních úřadů přebývá kolem sedmi tisíc migrantů. Jak se s nimi vypořádávají lidé žijící u hranic s Polskem, kam se běženci snaží dostat, popsala pro sesterské rádio Expres FM Běloruska žijící v Česku.

Článek

Polská pohraniční stráž uvedla, že na hranicích s Běloruskem v noci na středu překazila pokus tří skupin migrantů o nelegální vstup do Polska. Poblíž obce Dubicze Cerkiewne se v úterý večer pokusilo dostat přes hranici asi 100 osob.

„Tyto osoby byly velice agresivní, házely na polské příslušníky kameny a na plot z ostnatých drátů položily dřevěný žebřík, částí zábrany se prostříhali,“ uvedla podle agentury DPA mluvčí pohraničníků. Některým migrantům se podle ní přechod hranice podařil, byli ale zadrženi a vráceni na běloruské území. Další dva pokusy o něco menších skupin se odehrály pozdě večer a krátce před půlnocí nedaleko obce Mielnik.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři ani humanitární organizace. Situaci pro rádio Expres FM, sesterskou stanici Seznam Zpráv, popsala Běloruska Dina Parfenovičová, jejíž rodiče žijí necelých dvacet kilometrů od bělorusko-polského hraničního přechodu.

Informace o dění na hranicích má kromě svých rodičů i od svých známých, přátel a získává je také přes sociální síť Telegram. Přes zprostředkované výpovědi popisuje, že většina uprchlíků byla přestěhována do logistických center, kde mají možnost stanovat a být v teple.

Přestože běženci z pohraničí zmizeli, zůstal po nich podle Parfenovičové v lese nepořádek. „Bordel, který udělali podél hranic během pobytu venku, zůstává. Pomalu se to uklízí, ale nemáte šanci zajít do lesa,“ tvrdí. Les je podle ní plný igelitů a vykácených stromů.

Běloruska žijící v Česku rádiu Expres FM řekla, že její rodiče žijící ve městě Grodno měli kvůli aktuální situaci „strach vyjít ven nebo do obchodu“. Podle ní se vyprázdnily i ulice. Každý, kdo měl v pohraničí chatu, ji prý pečlivě zavřel. „Od příbuzných a pár známých vím, že několik chatek shořelo,“ tvrdí.

Podle Parfenovičové se další velká část migrantů nachází v metropoli Minsk. „Bohužel letadla třikrát týdně přilétají a migrantů neubývá, ale naopak přibývá,“ říká dále. Dodává, že kolem čtyř set lidí, kteří se rozhodli odletět zpátky domů, dostalo zákaz vstupu do Běloruska na pět let.

Migrační krize na hranici Polska a Běloruska se vyhrotila předminulý týden poté, co se několik tisíc převážně blízkovýchodních běženců utábořilo na běloruské straně hranice v naději, že se dostanou do EU. V tom jim brání polská pohraniční stráž posílená zhruba o 15 000 vojáků.

Západ obviňuje režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím s Evropskou unií. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Parfenovičová, která byla naposledy v Bělorusku před více než dvěma lety, tvrdí, že Bělorusové jsou v otázce migrantů na straně Evropské unie a považují jednání Lukašenka za absurdní. „Všichni vědí, kdo migranty do Běloruska přivezl, jak to funguje, kdo je přesouvá z letiště směrem na hranice,“ dodává.

Reklama

Doporučované