Hlavní obsah

Zahraniční výbor může vést muž, kterému Putin zakázal vstup do Ruska

Foto: ČTK

Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09).

Reklama

Strany vznikající vládní koalice si rozdělují křesla ve vlivných výborech Poslanecké sněmovny. Opozice je kritizuje, že si klíčové posty ponechala.

Článek

Příští vládní koalice se nehodlá dělit o zahraniční a evropskou politiku. Zatímco v minulé Poslanecké sněmovně ANO přenechalo opozici šéfa evropského výboru, který kontroluje vládu v unijních záležitostech, příští kabinet v čele s ODS si ho nechá pro sebe.

V čele výboru má zůstat lidovec Ondřej Benešík, na kterého se v koaličních vyjednáváních nedostalo s vládními posty. Mluvilo se o něm jako o kandidátovi na post člena vlády pro evropské záležitosti, funkce ale nakonec připadla koalici PirStan, stejně jako Ministerstvo zahraničí.

Post šéfa zahraničního výboru v Poslanecké sněmovně má připadnout Marku Ženíškovi z TOP 09. Tento politik se do Sněmovny vrací po čtyřech letech. Vystupuje jako následovník „schwarzenbergské“ diplomacie – nešetří ostrými slovy zejména na adresu autoritářských režimů v Rusku a v Číně.

S předsednictvím EU

Znovuzvolený poslanec Ondřej Benešík Seznam Zprávám potvrdil, že chce pokračovat v čele výboru, který vedl poslední čtyři roky z opozičních pozic.

„O tuto pozici se ucházím. Mám nominaci koalice SPOLU,“ sdělil Seznam Zprávám v pondělí po premiérovém zasedání nové Sněmovny. Z představené koaliční smlouvy vyplynulo, že výbor zůstane pod kontrolou SPOLU a konkrétně lidovců.

Benešík v uplynulých dnech ale neskrýval údiv z toho, že koalice SPOLU pustila Ministerstvo zahraničí i post člena vlády pro EU Pirátům a Starostům.

Evropský výbor projednává unijní legislativu a sleduje její převedení do českého právního řádu. Zabývá se také aktuálními evropskými problémy a vyjadřuje se k vládním návrhům kandidátů na evropského komisaře, na soudce Soudního dvora Evropské unie a k nominacím do dalších evropských orgánů. Kontroluje také vládu před jednáním premiéra na klíčových unijních summitech.

Teď bude mít výbor a jeho šéf ještě výraznější aktivity díky českému předsednictví Evropské unii, kterého se Česko ujme v červenci 2022 na půl roku.

Jaký plat poslancům náleží?

Plat poslance, který nezastává další funkce, v současnosti (do 31. 12. 2021) činí 90 800 Kč.

Plat předsedy výboru je navýšen na 127 800 Kč.

Plat místopředsedy výboru činí 109 300 Kč.

Zdroj: PSP ČR

Představitelé ANO si včera v Poslanecké sněmovně stěžovali, že koalice s většinou hlasů výbory nerozděluje férově. „Nebyl nám nabídnut žádný výbor, kde bychom mohli aplikovat kontrolní činnost vůči vládě,“ řekla včera na tiskové konferenci šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Na končící vládní stranu zbyl školský výbor, mandátový a imunitní, volební, branný, pro regionální rozvoj a ústavně-právní. Budoucí vládní strany si ponechaly šéfovská křesla v rozpočtovém, hospodářském či bezpečnostním. Šéfy výborů volí členové těchto těles, potvrdit jej však musí celá Sněmovna – tudíž i tady rozhoduje 108 většina vznikající vládní koalice.

Zákaz do Ruska

A platí to i o zahraničním výboru. Kandidátem na tento post je Marek Ženíšek z TOP 09. Ten se do Sněmovny vrací po čtyřleté pauze, v roce 2017 v parlamentních volbách neuspěl. Poslancem ale byl už v letech 2013 až 2017. Nyní tento politolog působí také jako náměstek hejtmanky Plzeňského kraje.

Na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že o vedení výborů zatím jasno není. To, že je kandidátem na post šéfa diplomatického výboru Sněmovny, nepopřel.

Jak dodal, chtěl by případně navázat na tradici havlovské diplomacie. „To znamená nehrbit se před autoritáři. Naši partneři a spojenci jsou jinde na mapě světa. Navíc poslední roky ukazují, že poklonkovaní nic pro Česko nepřineslo, naopak,“ napsal.

Ženíšek se dlouhodobě zabývá zahraniční politikou. V předminulém období se dočkal toho, že se dostal na odvetný seznam nežádoucích osob v Rusku. Zákaz vstupu do země tehdy dostal i se svým stranickým šéfem Karlem Schwarzenbergem. „Pokud Rusko nebude svoje území rozšiřovat donekonečna, třeba až do Rigy či Kyjeva, pak ten zákaz nějakou dobu, co bude Putin u moci, vydržím. Pro mě je to důkaz toho, že děláme svoji práci dobře,“ uvedl v roce 2015 Ženíšek.

Východní hranici EU podle svého Twitteru sleduje i nadále, zejména situaci v Bělorusku. Se svými koaličními partnery z ODS – nebo minimálně s částí z nich – se ale například neshodne na vztazích s Polskem a Maďarskem. „Orbánovské Maďarsko je přesně to, před čím jsem vždy varoval na přednáškách o teoriích demokracie či o přechodu k demokracii už před deseti lety na fakultě, když jsem přednášel,“ napsal Ženíšek na sociální síti.

Reklama

Související témata:
Marek Ženišek

Doporučované