Hlavní obsah

Výbuch ruské techniky. Záběry odhalují zkázu na východě Ukrajiny

Bez komentáře: Záběry z bojů u obce Vodjane na východě Ukrajiny. Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry, jak její jednotky ničí invazní techniku během nepřátelského útoku. Po nezdařené akci v Doněcké oblasti se Rusové podle Kyjeva stáhli.

Článek

Ruská kolona, složená ze tří tanků T-80BV a několika bojových vozidel BMP-2M, útočila na pozice ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty u obce Vodjane na východě Ukrajiny. Tvrdí to Ozbrojené síly Ukrajiny (ZSU), které na sociální síti video z akce zveřejnily. Popisované okolnosti nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinskou stranou publikované – a samozřejmě také pečlivě zeditované – video ukazuje, jak nevyšla ruská snaha o kontrolu nad oblastí.

Vybrané polní cesty zůstaly záměrně nezaminovány, aby byli Rusové nuceni postupovat ve zranitelných kolonách. Tanky a další vozidla se pak staly terčem ukrajinských protitankových střel a dělostřelectva.

Jak je vidět ze záběrů z dronu, vedoucí stroj je zasažen a vzplane. Zbytek kolony se okamžitě rozpadne, aby útočníci neměli čas vozidla zaměřit. Některá se snaží objet havarovaný stroj, ale místo toho jsou také zasažena. I ústup je nebezpečný, protože v okolí se mohou nacházet miny.

Na videu je zachycen známý efekt „čertíka v krabičce“ (jack-in-the-box-effect). Tanky sovětské výroby mají jedno slabé místo. Munice se totiž skladuje v otevřeném prostoru přímo pod věží. Pokud je tedy tank zasažený tak, že se vznítí munice, následuje zároveň ohromný výbuch. A jeho síla zvedne věž.

Reklama

Doporučované