Hlavní obsah

Výbuch sopky na Jávě si vyžádal 14 obětí

Foto: Profimedia.cz

Vesnice pod vrstvou popela po výbuchu sopky Semeru.

Reklama

Sobotní výbuch vulkánu Semeru na ostrově Jáva si vyžádal 14 obětí a 56 lidí bylo zraněno, informoval tamní úřad pro zvládání přírodních katastrof.

Článek

Sopka Semeru, jež je nejvyšší horou indonéského ostrova Jáva, se tyčí do výše 3676 m n. m. a je jednou z téměř 130 aktivních indonéských sopek. Erupce nastala v sobotu po třetí hodině odpolední místního času, kdy vulkán začal chrlit oblaka kouře a popela. Vzápětí pokryla nejbližší vesnice a okolní krajinu vysoká vrstva horkého popela.

Katastrofa si vyžádala 14 obětí a 56 zraněných. Výbuch poničil mnoho budov a také důležitý most spojující okres Lumajang a město Malang. Nejčastějším zraněním jsou podle vyjádření místních autorit popáleniny. Z okolních vesnic bylo evakuováno asi 1300 lidí, píše agentura Reuters.

Lidé začali v panice narychlo opouštět své domovy, avšak vysoká vrstva popela a další překážky v podobě lávových kamenů či horké lávy dále znesnadňují pohyb po krajině i záchranné práce. Po výbuchu bylo v blízkosti vulkánu uvězněno na pracovišti asi deset horníků, ti však již byli evakuováni do bezpečí, vyjádřil se indonéský úřad pro zvládání katastrof BNPB. Ten také přislíbil pomoc všem postiženým s opravou jejich poničených příbytků.

Sopka naposledy vybuchla letos v lednu, tehdy si ale erupce nevyžádala žádnou oběť. Tato oblast je součástí takzvaného ohnivého kruhu, což je pás kolem zlomových linií v Tichém oceánu s častým výskytem zemětřesení a sopečných erupcí.

Evropské středomořské seismologické centrum (EMSC) dnes informovalo, že oblast severně od ostrova Halmahera zasáhlo zemětřesení o síle šesti stupňů. Zatím nejsou zprávy o obětech či větších škodách. Halmahera leží asi 2000 kilometrů severovýchodně od Semeru.

Reklama

Doporučované