Hlavní obsah

Výbuch v Luhansku zabil separatistické předáky. Nepanikařte, vyzývá lídr

Foto: Ray Baseley, Roman Havelka , Seznam Zprávy

Budovu separatistické prokuratury v Luhansku zasáhl výbuch a zabil i generálního prokurátora. Ilustrační snímek.

Reklama

Ukrajinská armáda na „hranicích“, mrtvý generální prokurátor, fronty na benzin i vojenský lazaret místo dětské nemocnice. V samozvané proruské Luhanské „republice“ panuje nervozita.

Článek

„Žádám všechny, aby důvěřovali informacím z důvěryhodných oficiálních zdrojů, zachovali zdrženlivost a klid,“ vyzýval na začátku tohoto týdne Leonid Pasečnik, lídr proruského separatistického útvaru na východě Ukrajiny. Takzvaná Luhanská lidová republika (LLR) během letošní války pohltila celou Luhanskou oblast a okupuje ji.

Hlavně žádnou paniku

Výzvy, aby lidé nepanikařili, nakonec tento týden zopakoval Pasečnik hned několikrát. Naposledy poté, co v pátek zemřeli při explozi přímo v Luhansku tamní generální prokurátor Sergej Gorenko a jeho zástupkyně Jekatěrina Steglenková. Po poledni to potvrdil přímo Pasečnik.

K explozi mělo dojít v blízkosti Gorenkova kabinetu v budově prokuratury v hlavním městě „republiky“.

„Orgány činné v trestním řízení pátrají po lidech podílejících se na spáchání tohoto trestného činu. Situace v republice je pod kontrolou. My obyvatelé LLR bychom neměli panikařit, protože přesně na to míří akce teroristů,“ napsal k události na Telegramu Pasečnik.

Foto: Gavriil Grigorov/TASS, Profimedia.cz

Leonid Pasečnik, lídr samozvané separatistické proruské republiky okupující Luhanskou oblast na východě Ukrajiny, vyzval obyvatele regionu po posledním výbuchu ke klidu.

„Rozruch mezi obyvateli“

Jde o další ze série zpráv nepříznivých pro luhanské okupanty. Už v týdnu tamní režimní média psala o tom, že v LLR „není nedostatek“ pohonných hmot. Místopředseda tamní vlády Vladislav Kuzněcov tak totiž krotil paniku mezi lidmi, kterou způsobila úspěšná ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti a přiblížení bojů k Luhanské oblasti.

„Fronty na čerpacích stanicích jsou způsobeny rozruchem mezi obyvateli,“ napsal Kuzněcov. Dodal ujištění, že díky „kolegům z Ruské federace“ úřady rychle reagovaly na nápor u pump a zajistily zvýšení dodávek paliv. „K dnešnímu dni není v LLR nedostatek paliva,“ konstatoval „vicepremiér“.

Co Ukrajinci odhalují v osvobozených oblastech

V ukrajinském Izjumu v Charkovské oblasti se po jeho osvobození ukrajinskými silami a odchodu ruských jednotek našlo provizorní pohřebiště se 440 hroby.

Podobných ujišťování je mezi zprávami z LLR víc. „Luhanská lidová republika žije normálně, navzdory pokusu o protiofenzivu ozbrojených sil Ukrajiny,“ říká jeden z titulků na webu, který o dění na území ovládaném separatisty informuje.

Text odkazuje na pondělní Pasečnikova slova. Vůdce LLR ujišťoval, že všechny úřady pracují normálně. „Všechny běžné výplaty mezd, dávek, důchodů probíhají v republice bez prodlení,“ tvrdil v pondělí.

Zároveň popřel, že by v Ruskem okupované Luhanské oblasti probíhala evakuace separatistických institucí. Naopak – luhanská tisková agentura uvádí, že se v okrese Stanycja Luhanska debatovalo o referendu o připojení LLR k Ruské federaci.

„Nepřítel u hranic“

Ve čtvrtek už Pasečnik mluvil v trochu jiném tónu. „Situace je skutečně velmi napjatá. Nepřítel provedl útok podél celé fronty. Chci vás ujistit, že není důvod k panice. Nepřítel dosáhl určitých úspěchů. Prakticky se dnes nachází poblíž hranic LLR, ale není důvod k panice,“ přesvědčoval znovu obyvatele. Fungují podle něj továrny i podniky.

Ukrajinské síly teď útočí zejména na ruské pozice na hranicích Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti a provádí pozemní operace na linii mezi Izjumem a Lymanem i na východním břehu řeky Oskil.

Více o ruských útocích na Ukrajině

Rusko při své invazi na Ukrajinu opakovaně útočí na civilní infrastrukturu. Zásahy zintenzivnilo poté, co se ukrajinské armádě povedl průlom v Charkovské oblasti. Na co všechno Rusové cílí?

Složitost situace přiznal ve čtvrtek i další představitel LLR Andrej Maročko. „Na některých místech se linie kontaktu přiblížila velmi blízko hranicím LLR a nachází se od nich zhruba deset kilometrů. Řekl bych, že to je pro vojenské operace velmi málo,“ řekl Maročko ve vysílání ruské státní televize Rossija 1.

Během pátku pak na separatistickém zpravodajském webu přibyly zprávy o ukrajinském ostřelování z raketometů americké výroby HIMARS či haváriích vodovodů a elektrické rozvodné sítě. A nakonec i o už zmíněné explozi v sídle prokuratury.

Z dětské nemocnice vojenský lazaret

Detaily o ukrajinském postupu ale chybí, na což upozorňuje i gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, tedy politik ukrajinské správy. Kvůli vysokým vojenským ztrátám na straně agresora se podle Hajdaje v okupované Luhanské oblasti přeměňují zdravotnická zařízení na vojenské lazarety.

Týkat se to má i dětské nemocnice ve městě Novoajdar, které Rusové okupují od začátku března.

Hajdaj také píše o násilné mobilizaci v LLR i o novém triku na rekruty. Okupanti je podle něj nově lákají pomocí civilních minibusů s nápisem „Na prodej“. Když přijdou zvědaví muži, na místě se objeví vojáci.

Podle gubernátora také obyvatelé Luhanské oblasti nemají zprávy o velkých ztrátách v separatistických řadách a o stahování jejich jednotek z Charkovské do Luhanské oblasti.

Reklama

Doporučované