Hlavní obsah

Vyhodili mě z vlády, protože jsem muslimka, tvrdí britská poslankyně

Foto: Profimedia.cz

Devětačtyřicetiletá konzervativní politička Ghaniová skončila jako náměstkyně na ministerstvu dopravy v únoru 2020.

Reklama

Britská poslankyně Nusrat Ghaniová tvrdí, že přišla o práci náměstkyně na ministerstvu, protože kolegům nebyla příjemná její muslimská víra. Boris Johnson čelí výzvám k prošetření islamofobie v Konzervativní straně.

Článek

Devětačtyřicetiletá konzervativní politička Ghaniová skončila jako náměstkyně na ministerstvu dopravy v únoru 2020. Jak uvedla, řekl jí takzvaný hlavní whip, tedy poslanec, který je v parlamentu zodpovědný za hlasovací disciplínu svých spolustraníků, že v souvislosti s jejím nuceným odchodem z funkce byla zmíněna její muslimská víra.

„Byla to jako rána do břicha. Cítila jsem se ponížená a bezmocná,“ popisuje v rozhovoru pro The Times poslankyně své bezprostřední pocity.

Podle Ghaniové jí bylo řečeno, že „panují obavy, že nejsem straně loajální, protože ji dostatečně neobhajuji proti obviněním z islamofobie“. „Bylo mi naprosto jasné, že whip a číslo deset (kancelář premiéra, pozn. red.) mě poměřují podle vyšších standardů loajality než ostatní kvůli mému původu a víře,“ dodala poslankyně.

Poslancem, který podle Ghaniové slova pronesl, byl Mark Spencer. Ten to v pátek sám napsal na twitteru. Zároveň ale popřel, že v rozhovoru s kolegyní slova o muslimské víře pronesl. „Tato obvinění jsou zcela nepravdivá a považuji je za pomluvu,“ napsal Spencer. „Nikdy jsem neřekl to, co je mi připisováno,“ dodal.

S Ghaniovou se po jejím vyhazovu z ministerstva setkal i premiér Boris Johnson, který ji následně vyzval, aby kvůli svým tvrzením podala oficiální stížnost. O schůzce z července 2020 v neděli informovala premiérova kancelář.

Johnson Ghaniové napsal a vyjádřil kvůli možné islamofobii „vážné znepokojení a vyzval ji, aby podala formální stížnost“. „Ona tak neučinila,“ dodala Johnsonova kancelář. „Konzervativní strana netoleruje žádné předsudky ani jakoukoli diskriminaci,“ uvedl premiérův úřad.

Ghaniová ale vládu obvinila z toho, že její obvinění nebere vážně. Britský premiér teď čelí výzvám některých vysoko postavených konzervativců, aby zahájil vyšetřování možných projevů islamofobie v nejvyšších patrech britské politiky. Informoval o tom server Independent. Downing Street chce ale případ vyšetřovat jen, pokud poslankyně podá oficiální stížnost.

„V Konzervativní straně máme naprosto nulovou toleranci k jakékoli diskriminaci a islamofobii,“ řekl v neděli místopředseda britské vlády Dominic Raab televizi Sky News. „Takové tvrzení, tak závažné jako je tohle, by mělo být řádně nahlášeno a poté by mělo proběhnout řádné vyšetřování.“

Ghaniová se podle svých slov rozhodla dál si nestěžovat proto, že dostala varování. „Pokud budete v této záležitosti pokračovat, kolegové vás budou ostrakizovat a vaše kariéra i pověst budou zničeny,“ mělo jí být řečeno.

„Mluvila jsem o tom ještě několikrát prostřednictvím oficiálních stranických kanálů… Velmi pečlivě jsem dodržovala postup, a když se vyčerpal, nezbylo mi než pokračovat v kariéře,“ vysvětlila poslankyně.

Obvinění Ghaniové se objevilo v době, kdy premiér Johnson čelí skandálům kolem večírků, které se v čase přísných covidových restrikcí konaly ve vládních prostorách včetně premiérského sídla v Downing Street. Předseda vlády kvůli tomu čelí vzpouře některých konzervativních poslanců. Aféru kolem večírků vyšetřuje vládní úřednice Sue Grayová. Podle dnešní zprávy listu The Times se zabývá i akcemi pořádanými přímo v Johnsonově bytě v Downing Street. Výsledek vyšetřování Grayové se očekává příští týden.

Reklama

Doporučované