Hlavní obsah

Vyhráli pro Ukrajinu. Teď trofej z Eurovize prodali, aby pomohli armádě

Foto: Profimedia.cz

Ikonický růžový klobouček frontmana kapely Kalush Orchestra se vydražil za 370 tisíc dolarů. Jeho vlastníkem bude výherce z České republiky.

Reklama

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která vyhrála letošní ročník soutěže Eurovize, vydražila vítěznou sošku i ikonický růžový klobouček frontmana kapely. Vytěžené peníze půjdou na nákup dronů.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Když skupina Kalush Orchestra v půlce května zvítězila v soutěži Eurovize, Ukrajinu zaplavila vlna nadšených reakcí. Pro Ukrajince, vyčerpané téměř třemi měsíci válečného běsnění, byla výhra vítanou morální vzpruhou. Ukázala jim, že svět stojí stále při nich a že vítězství je možné.

Hudebníci z Kalush Orchestry se stali rázem téměř národními hrdiny. Vítězná píseň Stefania, kterou původně frontman napsal na počest své matky, se stala symbolem ukrajinského utrpení i hymnou hrdinství a odporu proti ruské okupaci.

„Stefanii slyšíme každý den na frontové linii našich bojovníků jako volání po svobodě,“ uvedla pro stanici BBC Ann Fedirková z Ukrajiny v reakci na výhru v Eurovizi. „Každý voják vzpomíná na svou matku, která se za něj v noci modlí, a on pro ni musí vybojovat svobodný život,“ vysvětluje Fedirková symboliku, kterou píseň pro Ukrajince má.

Členové kapely od začátku ruské okupace působili v jednotkách územní obrany nebo dobrovolnických organizacích. Jako muži museli zůstat v zemi. Ukrajinské úřady se jim ovšem rozhodly udělit výjimku a umožnily jim vycestovat do Turína, kde se soutěž odehrála.

Teď se kapela rozhodla využít svůj vliv a pomoci ukrajinské armádě finančně. Na Facebooku vydražila křišťálový mikrofon, ocenění udělované vítězům Eurovize, za 900 tisíc dolarů (20,6 milionu korun). Celý výtěžek má putovat na nákup dronů. Právě ty se totiž osvědčily jako jedny z nejúčinnějších zbraní ukrajinské armády v boji proti ruským jednotkám.

Mikrofon připadl společnosti Whitebit, jež se specializuje na obchodování s bitcoiny.

„Kamarádi, jste neuvěřitelní!“ napsala kapela v neděli večer na Facebooku. „Jsme vděční především týmu Whitebit, který koupil trofej za 900 tisíc dolarů a je nyní jejím právoplatným vlastníkem,“ uvedla skupina.

+9

Peníze z aukce skupina pošle organizaci ukrajinského moderátora a dobrovolníka Serhije Prytuly, který vybírá prostředky pro ukrajinské ozbrojené síly. Prytula řekl, že vybrané peníze budou využity na zakoupení tří dronů PD-2 ukrajinské výroby, informovala agentura Reuters.

Dalších 370 tisíc dolarů se podařilo vytěžit prodejem růžového kloboučku charakteristického pro frontmana kapely Oleha Psiuka. Podle serveru Leigh Journal bylo zaznamenáno celkem 31 088 příhozů a klobouček nakonec připadl výherci z České republiky.

Skupina Kalush Orchestra se v době aukce účastnila charitativního koncertu u berlínské Braniborské brány, jehož cílem bylo vybrat peníze na zdravotnickou péči a zásobování Ukrajiny.

Frontman kapely Psiuk během koncertu apeloval, aby lidé na válku na Ukrajině nezapomínali. „Myslím, že by to mělo plnit titulní strany až do doby, než bude mír,“ uvedl Psiuk.

Reklama

Doporučované