Hlavní obsah

Vyšetřovatelé kvůli střelbě na natáčení prohledají mobil herce Baldwina

Foto: Profimedia.cz

Alec Baldwin v nedávném rozhovoru prohlásil, že za smrt kameramanky necítí zodpovědnost.

Reklama

Soud povolil prohledání mobilního telefonu Aleca Baldwina. Herec v říjnu při natáčení snímku Rust omylem zastřelil kameramanku a zranil režiséra. Zodpovědnost za to necítí. V případu už padly dvě civilní žaloby.

Článek

Policie v Novém Mexiku ve čtvrtek obdržela soudní příkaz k prohledání mobilního telefonu herce Aleca Baldwina v souvislosti s říjnovou nehodou, při níž Baldwin omylem zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu při natáčení filmu Rust.

Soud povolení vydal jen dva týdny poté, co prokuratura naznačila, že se možná chystá stíhat některé osoby, jež při natáčení manipulovaly se zbraněmi, píše agentura AP.

Soudní příkaz dovoluje vyšetřovatelům prohledat Baldwinův mobilní telefon a v něm uložené textové zprávy, e-maily, komunikaci na sociálních sítích, internetovou historii a další data.

Detektivka Alexandria Hancocková ve své žádosti uvádí, že o možnost prohledat Baldwinův mobil žádá soudní cestou poté, co jí ho herec a jeho právník odmítli dát k dispozici dobrovolně. Údajně jí sdělili, aby si obstarala soudní povolení.

Ze soudních dokumentů podle AP není jasné, co konkrétního vyšetřovatelé v telefonu hledají. Podezřelí, oběti a svědci však podle detektivů často v době kolem času zločinu komunikují a policie chce mít k těmto informacím přístup.

Alec Baldwin v rozhovoru pro televizi ABC ze začátku prosince řekl, že nezmáčkl spoušť na zbrani, kterou držel při natáčení filmu Rust. „Nikdy bych nenamířil zbraň proti někomu a nezmáčkl spoušť. Nikdy,“ řekl herec, který hrál ve snímku hlavní roli a byl také jeho producentem. Za smrt kameramanky prý necítí zodpovědnost.

V případu už padly dvě civilní žaloby. Jednu z nich podala skriptka filmu Mamie Mitchellová. Ta tvrdí, že podle scénáře Alec Baldwin ze střelné zbraně vůbec střílet neměl. Její právnička Gloria Allredová označila chování Baldwina a producentů filmu za „bezohledné“ a obvinila je, že nedodrželi bezpečnostní protokoly.

Ve scénáři podle Mitchellové byly připravené tři záběry – jeden na Baldwinovy oči, druhý na krvavou skvrnu na jeho rameni a třetí na jeho trup, „jak sahá rukou k pouzdru a vytahuje zbraň“. Ve scénáři podle obžaloby nebylo nic o tom, že by obžalovaný Baldwin nebo jakákoli jiná osoba měla ze zbraně střílet.

Dalšími obviněnými v této žalobě jsou zbrojířka Hannah Gutierrez-Reedová, asistent režie David Halls a několik produkčních společností. Gutierrez-Reedová podle žaloby zbraň nechala několik minut bez dozoru. Produkce filmu 24letou zbrojířku, která právě ve filmovém průmyslu začínala, podle žaloby najala v rámci „úsporných opatření“.

Podle soudních dokumentů asistent režie Halls předtím, než předal zbraň Baldwinovi, prohlásil „cold gun“ (chladná zbraň, pozn. red.), čímž měl naznačit, že zbraň není nabitá ostrými náboji. Advokát Jason Bowles řekl, že Gutierrez-Reedová zbraň nabila, myslela si však, že jde o atrapy nábojů, které neobsahují střelný prach.

Reklama

Doporučované