Hlavní obsah

Vysvobození z hlubin oceánu. Ostudně zřícený britský letoun je pod kontrolou

Na sociálních sítích se objevilo dramatické video, na němž se letoun F-35 zřítil z letadlové lodi britského námořnictva. (Video: twitter/sebh1981)Video: twitter/sebh1981

 

Reklama

Plavidla z Británie, Itálie a USA vytáhly během tajné sedmidenní operace z hlubin moře letoun F-35, který se místo startu zřítil. Video jeho pádu se minulý měsíc stalo virálním hitem internetu. Námořníka, který ho natočil, zatkli.

Článek

Britský letoun F-35 se v listopadu místo startu z letadlové lodi Queen Elizabeth zřítil do Středozemního moře. Na Twitteru se následně objevily záběry, jak se stíhačka blíží k můstku a připravuje se ke startu. Místo toho, aby letadlo nabralo rychlost, ale při dojezdu na rampu zpomaluje, až se nakonec zřítí do oceánu, aniž by se předtím vůbec dostalo do vzduchu. Pilot se přitom na poslední chvíli katapultuje.

Muže, který má na svědomí uniklé video, Británie zatkla. Jedná se o námořníka, pravděpodobně člena posádky letadlové lodi Queen Elizabeth, kde k nehodě došlo. Podle britského serveru Defence Journal byl z lodi letecky přepraven na základnu ve Velké Británii.

Zpráva o vytažení vraku letounu následovala po týden dlouhé tajné záchranné operaci s hlavním cílem: Zabránit tomu, aby letoun sofistikovanými radary a senzory padl do nepřátelských rukou.

Trvalo to téměř tři týdny, než dala Británie dohromady experty, kteří by dokázali vrak letounu z hlubin moře dostat. Nacházet se měl podle serveru Sky News více než 1,6 kilometru pod hladinou. Zdroje z obranných složek uvedly, že byly „příjemně překvapeny“ rychlostí operace, která probíhala kvůli špatnému počasí za velmi náročných podmínek.

Podle zdrojů z místa vrak „nebyl na milion kousků“, a jednotkám se tak podařilo z moře vytáhnout všechny jeho části. Při operaci byla pravděpodobně využita dálkově ovládaná hlubinná vozidla, která mohou k letadlu připevnit obrovské nafukovací vaky a za pomoci nich ho dostat nad hladinu.

Britský ministr obrany prozradil, že se na tajné záchranné akci podílela americká hloubková záchranná loď a italská pronajatá záchranná plavidla s vojenským personálem Spojeného království na palubě. Britské královské námořnictvo pak mělo hlídat vrak, aby se technologií z letadla nezmocnily jiné země, například Rusko. Do akce se zapojily také italské válečné lodě.

Zdroje z britské obranné síly následně uvedly, že mohou s jistotou říci, že se žádným nepřátelským zemím citlivé vybavení letounu získat nepodařilo. Nedošlo k žádnému ohrožení vybavení stíhačky F-35B Lightning II v hodnotě 120 milionů liber, řekly deníku The Times.

Ostatky vytaženého letounu mají být převezeny na námořní základnu ve Středozemním moři. Zdroje, se kterými mluvil deník The Times, uvedly, že přesnou lokaci sdělit nemůžou, jedná se totiž o citlivou informaci. Potvrdily ovšem, že základna patří „spojenci“.

„Operace vytažení britského letounu F-35 ze Středozemního moře skončila úspěšně,“ uvedlo britské ministerstvo obrany. „Děkujeme našim spojencům z NATO, Itálii a Americe, za jejich pomoc při vyprošťovací akci.“

Britský Úřad pro bezpečnost v obraně momentálně vyšetřuje, proč se vlastně nehoda stala. Jednou z možných variant je, že havárii způsobil levný kryt motoru, který na letadle omylem zůstal a když se letoun rozjížděl, dostal se do motoru.

Zřícený stroj F-35 byl před nehodou jedním z osmi podobných letounů na palubě letadlové lodi Queen Elizabeth. Jeho pád byl první havárií britské stíhačky F-35, ale již několikrát došlo k havárii amerických stíhaček tohoto typu.

Reklama

Doporučované