Hlavní obsah

Vytáhl jsem ho ven, stejně zemřel, líčí přeživší tragické nehody v Mexiku

Foto: Profimedia.cz

Ani poslední tragédie neodradila další migranty převážně ze zemí Střední Ameriky od cesty skrz Mexiko do Spojených států.

Reklama

Mexiko oznámilo vytvoření pracovní skupiny pro boj s pašováním lidí. Důvodem je čtvrteční nehoda kamionu, která si vyžádala 54 obětí. Ve většině případů šlo o migranty z Guatemaly. K hranicím s USA mezitím míří další lidé.

Článek

V přívěsu kamionu se podle vyšetřovatelů tísnilo více než 150 lidí. Vozidlo údajně překročilo rychlost, když se ve čtvrtek odpoledne místního času v ostré zatáčce převrátilo a narazilo do mostu pro pěší nad hlavní silnici vedoucí do metropole státu Chiapas.

„Ti, kteří zemřeli, byli hlavně na stranách přívěsu,“ řekl agentuře AP mladý migrant z Guatemaly, který se léčí se zlomeninou ruky. „Díkybohu jsem byl mezi těmi, co byli uprostřed. Ale ti na stranách zemřeli,“ dodal Guatemalec.

„Když jsem se dostal pryč od nehody, jeden z migrantů křičel,“ popsal agentuře další přeživší. „Křičel na mě, ať mu pomůžu. Vytáhl jsem ho, dostal jsem ho ven z přívěsu a položil na krajnici, ale zemřel,“ dodal muž.

„Většina zranění byly pohmožděniny nebo pravděpodobně vnitřní zranění,“ řekl AP místní obyvatel Enmanuel Ramón Hernández, který pomáhal přímo na místě. Oběti nehody podle něj „neměly žádné známky zlomenin, pravděpodobně se tak udusily“, dodal Hernández.

Místní nemocnice hospitalizovaly asi čtyřicítku přeživších s „mnohačetnými pohmožděninami“. Dalších asi dvacet osob sanitky odvezly se zlomeninami. Několik lidí nemocnice přijaly s poraněním mozku, těžkým vnitřním krvácením nebo rozdrceným hrudníkem, břichem nebo pánví. Většina zranění vznikla nárazy do kovových bočnic přívěsu, některé migranty pak náraz odhodil ven z přívěsu na vozovku.

Migranti nastoupili do kamionu v Mexiku poblíž hranic s Guatemalou, za cestu měli zaplatit mezi 2500 a 3500 dolary (56 až 78 tisíc korun) za odvoz do středomexického státu Puebla. Jakmile by se do Puebly dostali, pravděpodobně by museli zaplatit dalším pašerákům, aby je odvezli na hranici se Spojenými státy.

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard uvedl, že speciálně zřízenou skupinu pro boj s pašováním lidí budou spolu s Mexikem tvořit také Guatemala, Dominikánská republika, Ekvádor a Spojené státy. Úřady se mezitím snaží identifikovat všechny oběti nehody a čekají na propuštění zraněných migrantů, kteří se zotavují v nemocnicích.

Ebrard uvedl, že nově zřízená pracovní skupina nehodu „prošetří, poučí se z ní a postaví přes soud pašeráky lidí, kteří jsou za ni zodpovědní“, uvádí stanice BBC. Na společné tiskové konferenci pak svůj protějšek doplnil guatemalský ministr zahraničí Pedro Brolo, který ve svém projevu naléhal na Spojené státy, aby investovaly do středoamerických regionů a pomohly odradit další migranty od nebezpečné cesty, jejímž cílem jsou právě USA. „Musíme zpřísnit tresty pro ty, kteří profitují z našich lidí,“ řekl také Brolo.

Kritici mexické vlády ale tvrdí, že migranti byli nuceni podnikat stále nebezpečnější cesty, aby se vyhnuli přísným vojenským kontrolám ve státě Chiapas, který sousedí s Guatemalou a je hlavním tranzitním bodem pro migranty bez dokumentů. Většina lidí v přívěsu kamionu byla z Guatemaly, na palubě byli ale i migranti z Hondurasu, Ekvádoru nebo Dominikánské republiky. Záchranáři uvedli, že mezi oběťmi byly i děti.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador řekl, že národ tragédie silně zasáhla, a vyzval svět, aby se zabýval „hlavními příčinami“ masové migrace. Mexický Národní institut pro migraci uvedl, že pracuje na identifikaci mrtvých a bude v následujících dnech a týdnech usilovat o repatriaci těl. Přeživší budou moci podle institutu zůstat v Mexiku.

Navzdory tragédii ale stále více migrantů pokračuje v cestě s cílem Spojené státy. Ve čtvrtek po nehodě podle místních médií přicházela skupina téměř čtyř stovek převážně středoamerických migrantů po dálnici vedoucí do Mexico City a ignorovala prosby imigračních pracovníků a členů Národní gardy, aby v cestě nepokračovali.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při pokusu překročit mexickou hranici do Spojených států letos zemřelo asi 651 lidí, což je více než v kterémkoli roce od roku 2014. Množství lidí, kteří zemřeli během cesty skrz Mexiko, je ale podle organizace mnohem vyšší.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric řekl na tiskové konferenci novinářům, že jen za rok 2021 zemřelo v Mexiku podle dat IOM více než 4470 dětí, žen a mužů, kteří byli na cestě za lepším životem. „Pokud tento poslední incident není připomínkou pro svět a pro členské státy OSN, aby se dohodly na plánu řízené mezinárodní migrace, pak není jasné, co už by mělo být,“ řekl Dujarric.

Reklama

Související témata:

Doporučované