Hlavní obsah

Vznik nové německé vlády odsouhlasil i třetí člen. Zelení jsou pro

Foto: Profimedia.cz

Předseda německé strany Zelených Robert Habeck.

Reklama

Souhlas členů strany Zelených byl poslední překážkou pro vytvoření nové trojkoaliční německé vlády. Další dvě strany, liberální svobodní demokraté a sociální demokraté koaliční smlouvu schválili už dříve.

Článek

Německá strana Zelených v pondělí oznámila, že její členové souhlasili se vstupem do koalice. „Ano“ od členů strany otevřelo cestu první vládě po šestnácti letech bez Angely Merkelové v roli kancléřky.

Koaliční smlouvu trojice stran podepíše v úterý. Díky souhlasu posledního člena budoucí koalice by tak už ve středu mohl být zvolen do funkce kandidát sociální demokracie (SPD) na kancléře Olaf Scholz.

Referenda strany Zelených se nakonec zúčastnilo přes 71 000 členů, z nichž 86 procent vznik koalice podpořilo. Pro Zelené to po 16 letech znamená návrat do vlády. Naposledy se ekologická strana podílela na vedení Německa v koalici se sociálnědemokratickým kancléřem Gerhardem Schröderem, kterého v roce 2005 vystřídala Merkelová.

Natolik jednoznačný souhlas se vstupem do vlády se ještě před víkendem nepředpokládal. Část straníků, která požaduje radikálnější přístup k ochraně klimatu, totiž ekologický program v koaliční smlouvě nepovažuje za dostatečný. S klimatickou politikou je rovněž nespokojena mládežnická organizace Zelených Grüne Jugend (GJ, Zelená mládež).

„Děkuji všem členům, kteří hlasovali,“ řekl spolupředseda Zelených Robert Habeck, který v Scholzově vládě bude vicekancléřem a zároveň ministrem hospodářství a ochrany klimatu. Annalena Baerbocková, se kterou Habeck stranu vede, převezme ministerstvo zahraničí.

SPD v sobotu koalici s FDP a Zelenými potvrdila takřka jednomyslně, pro bylo 98,8 procenta delegátů. Jasnou podporou koaliční smlouvě skončilo také nedělní hlasování liberálů, ruku pro ni zvedlo 92,2 procenta delegátů.

Reklama

Související témata:

Doporučované