Hlavní obsah

Washington se připravuje na „konvoj svobody“, povolá národní gardu

Foto: Profimedia.cz

Před budovou Kapitolu je umístěný bezpečnostní plot.

Reklama

Protesty v USA jsou inspirovány takzvaným konvojem svobody, který v Kanadě na několik týdnů zablokoval centrum metropole Ottawy a na čas komplikoval situaci i v jiných městech. Do Washingtonu dorazí nejdříve 1. března.

Článek

Americké ministerstvo obrany povolilo vyslání 700 neozbrojených příslušníků národní gardy do metropole Washingtonu, která se připravuje na příjezd konvoje kamionů. Jeho účastníci protestují proti pandemickým restrikcím po vzoru podobných demonstrací v Kanadě.

Konvojů se podle agentury AP na sociálních sítích plánuje několik, vyrážet budou z různých míst v USA. Některé z nich chtějí do Washingtonu dorazit 1. března, kdy prezident Joe Biden přednese v Kongresu své první poselství o stavu unie.

O vyslání jednotek národní gardy požádal federální okrsek District of Columbia, v němž leží americké hlavní město, společně s policejním sborem, který hlídá budovu Kongresu. Čtyři stovky příslušníků budou z gardy federálního okrsku a 300 jich přijede z okolních tří států.

Jejich úkolem bude podle ministerstva obrany především řídit dopravu. Nebudou mít zbraně a nebudou případně proti demonstrantům zasahovat.

Protesty v USA jsou inspirovány takzvaným konvojem svobody, který v Kanadě na několik týdnů zablokoval centrum metropole Ottawy a na čas komplikoval situaci i v jiných městech.

Protestující rovněž zastavili na několik dní dopravu na významném mostě Ambassador Bridge spojujícím americký Detroit s kanadským Windsorem. To mělo pro obě země značné hospodářské dopady. Přes most proudí asi čtvrtina jejich vzájemného obchodu.

Organizátoři amerických konvojů požadují okamžité zrušení všech koronavirových restrikcí, zejména nutnosti nosit na některých místech roušky a povinného očkování pro některé pracovníky a profese.

Organizátor jednoho z protestů Mike Landis řekl, že chce zejména okamžité zrušení nynějšího celostátního nouzového stavu. „Chceme, aby nám tato vláda navrátila ústavu,“ řekl agentuře AP. „Nechceme být pod diktátorským režimem komunistického stylu, jako jsme nyní,“ dodal.

Někteří řidiči kamionů mají v plánu městem pouze projet a zaměřit se na uzavření mezistátní silnice Beltway, která odděluje centrum od předměstí, informuje britský deník The Guardian.

Nouzový stav vyhlásil v březnu roku 2020 tehdejší republikánský prezident Donald Trump. Nynější šéf Bílého domu Joe Biden nedávno ohlásil záměr nechat ho v platnosti i po 1. březnu, kdy nynější mandát vyprší.

Pořadatelé některých konvojů přiznávají inspiraci kanadskými protesty, při nichž několik stovek kamionů na několik týdnů v podstatě zastavilo provoz v centru Ottawy. Vozy parkovaly na hlavních tazích poblíž kanadského parlamentu či ottawské radnice.

Šéf washingtonské policie Robert Contee proto varoval obyvatele metropole, že v příštích týdnech může dojít k nečekávaným narušením dopravy. „Myslím, že musíme veřejnosti velmi upřímně říci o některých očekáváních založených na tom, co jsme viděli v Kanadě a co možná uvidíme i tady v District of Columbia,“ řekl.

V americkém hlavním městě panují zvýšené obavy z podobných protestů po zkušenosti z útoku Trumpových příznivců na budovu Kongresu z ledna loňského roku. Starostka Washingtonu Muriel Bowserová nicméně uvedla, že zatím nevydá varování ohledně pohybu osob v okolí Kapitolu a v parku mezi Kapitolem a Lincolnovým památníkem zvaným National Mall.

Reklama

Doporučované