Hlavní obsah

WHO hledá nový název pro opičí neštovice

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Světové zdravotnické organizace (WHO) v Ženevě. Snímek je ilustrační.

Reklama

Nynější název onemocnění je podle vědců nepřesný a diskriminační.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že spolupracuje s odborníky na novém názvu pro opičí neštovice, píše BBC.

V průběhu minulého týdne skupina vědců publikovala dokument, který poukazuje na „naléhavou potřebu nediskriminačního a nestigmatizujícího“ názvu pro virus a nemoc, kterou způsobuje. Pokračující označování viru jako africký je podle nich nepřesné a diskriminační.

Opičí neštovice neboli Monkeypox je onemocnění vyvolané virem rodu Orthopoxvirus z čeledi Poxviridae. Do rodu Orthopoxvirus patří také virus varioly, způsobující pravé neštovice (Smallpox), které byly Světovou zdravotnickou organizací v roce 1980 prohlášeny za vymýcené, a to díky eradikačnímu programu, který začal v roce 1966.

Onemocnění má ve většině případů lehký průběh, projevuje se horečkou a hnisavými pupínky na kůži. Přenáší se blízkým kontaktem mezi lidmi nebo například při sdílení oblečení či ložního prádla.

V posledních letech se nemoc objevovala především v oblastech rovníkové Afriky. V letech 2011–2014 to byly i 2 tisíce případů ročně. Mimo africké tropy se ale opičí neštovice dostaly jen výjimečně.

Rok 2022 je v tomto ohledu rekordní. V této chvíli je ve světě již asi 1 600 potvrzených případů opičích neštovic, z toho šest v Česku. Světová zdravotnická organizace uspořádá příští čtvrtek mimořádné zasedání, kde se rozhodne, zda má být rozšíření nemoci klasifikováno jako ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu. Jde o nejvyšší stupeň varování, jaký WHO používá, a v současnosti platí pro covid-19 a dětskou obrnu.

„Šíření opičích neštovic je neobvyklé a znepokojivé,“ uvedl generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Z toho důvodu jsem se rozhodl na příští týden svolat krizový výbor, aby posoudil, zda toto rozšíření nemoci představuje ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu,“ dodal.

Reklama

Doporučované