Hlavní obsah

Yellowstone pod vodou. Slavný park zasáhly mohutné záplavy

Podle vedení národního parku Yellowstone jsou deště a záplavy nevídané. Jen řeka Yellowstone vystoupala v pondělí na své dosavadní maximum (4,2 metru). Video: AP

 

Reklama

Národní park Yellowstone uzavřel všech pět vchodů. Stalo se tak kvůli škodám, které způsobily husté deště, rychlé odtávání ledovce a záplavy v přilehlých komunitách.

Článek

Yellowstone rozprostřený na území států Wyoming, Montana a Idaho bude uzavřený minimálně do středy. Děje se tak poprvé od roku 1988, kdy jeden z nejpopulárnějších národních parků v USA postihly požáry. „Je pravděpodobné, že severní část bude uzavřená na značnou dobu,“ uvedl v prohlášení ředitel Cam Sholly s ohledem na to, že právě severní část parku utrpěla kvůli živlu nejvíce. Pokračuje podle něj také evakuace návštěvníků i personálu, kteří v areálu bydlí, informuje server Al-džazíra.

Národní park mezitím zveřejnil letecké snímky. Po sociálních sítích tak kolují záběry silnic zaplavených vodou, bahnem, kamením a poničených mostů a silnic.

V některých částech je hlášený i výpadek elektřiny.

Podle vedení parku jsou deště a záplavy bezprecedentní. Jen řeka Yellowstone vystoupala v pondělí na své dosavadní maximum (4,2 metru). Předchozí bylo naměřeno v roce 1918 (3,5 metru).

„Deště je hodně, ale záplavy by nebyly tak závažné, kdybychom neměli tolik sněhu,“ uvedl meteorolog Corry Mottice z meteorologické služby v městě Billings v Montaně. Vysoké teploty v posledních třech dnech přispěly k rychlejšímu odtávání sněhu. „Jde o záplavy, které jsme dosud nikdy neviděli,“ dodává.

Park mění název hory, místo vraha bude připomínat oběti masakru

Zatímco otevírací doba se mění jen dočasně, definitivně park přejmenovává horu Mount Doane východně od Yellowstonského jezera ve Wyomingu, informuje britská BBC. Původně pojmenovaná po poručíku Gustavovi Cheyneym Doaneovi ponese nově název First Peoples Mountain (Hora prvních národů) na počest obětí masakru minimálně 173 původních obyvatel, který právě Doane inicioval.

Podle prohlášení národního parku Doane rozhodl v reakci na zabití bílého obchodníka s kožešinami o útoku na skupinu původních obyvatel z kmene Černonožců Pieganů. Stalo se tak v roce 1870. „Při incidentu, který je známý jako masakr v Marias, bylo zabito minimálně 173 původních Američanů, včetně žen, starších členů kmenu a dětí, které trpěly neštovicemi,“ píše se v prohlášení.

Rozhodnutí přijala po konzultaci se všemi 27 původními kmeny, které jsou spojené s regionem Yellowstone Americká rada pro zeměpisná jména. „Slyšeli jsme jejich volání po spravedlnosti. Chtěli jsme spravedlnost. Chtěli jsme vyrovnání,“ řekl pro americkou CNN člen kmene Tom Rodgers.

Reklama

Doporučované