Hlavní obsah

Při střelbě v kodaňském nákupním centru zahynuli tři lidé

Foto: Olafur Steinar Gestsson, AP

Návštěvníci nákupního centra v Kodani stojí před obchodem v šoku poté, co zde útočník střílel do lidí.

Reklama

aktualizováno •

Střelec v nákupním centru v Kodani v neděli večer zabil tři lidi a několik dalších zranil, tři zranění jsou v kritickém stavu, oznámil v noci na pondělí šéf kodaňské policie.

Článek

Po střelbě v kodaňském nákupním centru Fields zůstali v neděli na místě tři mrtví a také několik zraněných, tři v kritickém stavu. Policie už v neděli informovala o mrtvých a zraněných, počty ale neuvedla.

Policie z činu podezřívá 22letého dánského občana, kterého krátce po činu zadržela. Je podezřelý z vraždy. Šéf kodaňské policie Sören Thomassen na tiskové konferenci nevyloučil, že šlo o teroristický čin. Na noční tiskové konferenci uvedl, že vyšetřování pokračuje, ale že policie nemá žádné náznaky, že by do útoku byl zapojen ještě někdo další.

Informaci o střelbě v nákupním středisku Fields ve čtvrti Amager, zhruba mezi centrem města a letištěm, policisté obdrželi kolem 17:30 SELČ. Na místo se vydalo velké množství těžce ozbrojených policistů. Před obchodním domem parkovalo několik hasičských vozů, nasazena byla i helikoptéra.

Hlavní kodaňská nemocnice Rigshospitalet přijala k ošetření „malou skupinu pacientů“, jak řekl její mluvčí agentuře Reuters. „Povolala další personál, včetně chirurgů a sester,“ dodal.

Snímky z místa zachycují lidi, jak vybíhají z nákupního centra. Dánská televize TV2 zveřejnila fotografii muže na nosítkách. Svědci uvedli, že lidé plakali a schovávali se v okolních obchodech. Emilie Jeppesen řekla dánskému listu Jyllands-Posten: „Nevěděli jste, co se děje. Najednou byl všude jen chaos.“ Mahdi Al-Wazni, další svědek, popsal pro tamní TV 2, že útočník měl u sebe „loveckou pušku“.

„Nejprve jsem si myslela, že je to zloděj, když jsem uslyšela střelbu, skočila jsem rychle za pult v obchodě,“ popsala dánské televizi Rikke Levandovská. „Střílel do lidí, ne do stropu ani do podlahy,“ dodala.

Laurits Hermansen dánské televizi DR řekl, že byl s rodinou v obchodě s oblečením v nákupním centru, když uslyšel „tři, čtyři rány. Opravdu hlasité rány. Znělo to, jako by se střílelo hned vedle obchodu“.

Kvůli střelbě byl také zrušen koncert britského zpěváka Harryho Stylese v nedaleké sportovní hale Royal Arena, který měl začít v osm večer. Organizátoři nejprve podle BBC oznámili, že bude posunut o hodinu, posléze ale akci zrušili z "bezpečnostních důvodů:. Za dohledu policie poté směřovaly tisíce mladých hudebních fanoušků na zastávky veřejné dopravy.

„Můj tým a já se modlíme za každého, kdo byl na místě střelby v nákupním centru v Kodani. Jsem šokován. S láskou, H.,“ napsal Styles na snapchatu.

Krátce po střelbě dánský královský palác oznámil, že byla zrušena recepce s korunním princem Frederikem spojená s cyklistickým závodem Tour de France, jehož první tři etapy se letos jely v Dánsku.

Soustrast pozůstalým vyjádřila už i dánská premiérka Mette Frederiksenová. „Naše krásné a obvykle tak bezpečné hlavní město se ve vteřině změnilo,“ řekla premiérka v první reakci po útoku. Vyzvala také všechny obyvatele Dánska, aby v této těžké chvíli stáli při sobě.

Šokováni činem střelce v Kodani byli i finská premiérka Sanna Marinová, předseda norské vlády Jonas Gahr Store či irský premiér Micheal Martin. Všichni tři rovněž vyjádřili hlubokou soustrast blízkým obětí.

Rovněž jako terorismus vyšetřuje policie v norské metropoli Oslo čin, který se tam stal před týdnem u gay baru. Podezřelého ze střelby, který pravděpodobně jednal bez kompliců, policie zadržela nedaleko místa činu a obvinila ho z vraždy. Čin, při kterém zemřeli dva lidé a dalších 20 bylo zraněno, policie vyšetřuje jako extrémní islamistický terorismus.

Reklama

Související témata:

Doporučované