Hlavní obsah
Online

Oděsu zasáhlo šest ruských raket, dopadly na letiště a výrobnu nábytku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Mezi ruské válečné zločiny na Ukrajině patří také útoky na budovy civilistů.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Ruská armáda při nočních útocích zničila velkou část vojenského vybavení dodaného na Ukrajinu z USA a evropských zemí. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Zbraně dodané západními státy byly zničeny poblíž železniční stanice v Bohoduchivu v Charkovské oblasti.
  • Evropská unie navrhla v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu uvalit sankce na někdejší ruskou gymnastku Alinu Kabajevovou, která je podle médií přítelkyní prezidenta Vladimira Putina a stojí v čele velké mediální skupiny NMG.
  • Lidskoprávní organizace Amnesty International vydala zprávu s důkazy o ruských válečných zločinech spáchaných v okolí Kyjeva.
  • Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně přijala své první prohlášení od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Vyjádřila v něm silnou podporu snahám generálního tajemníka Antónia Guterrese najít mírové řešení.
  • Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že ocelárny Azovstal v Mariupolu v pátek opustil humanitární konvoj s 50 ženami, dětmi a starými lidmi. Evakuaci ztěžují pokračující ruské útoky.
  • Rusko zůstane v Chersonu navždy, prohlásil dnes v okupovaném městě na jihu Ukrajiny tajemník ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak.
  • Jihoukrajinské přístavní město Oděsa dnes zasáhlo šest raket, které vypálila ruská armáda. Podle agentury Reuters to uvedlo jižní velitelství ukrajinských sil.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I V PÁTEK:

  • Světoznámý kuchař posílá z Dněpropetrovsku potravinové balíčky rodinám postiženým válkou

    Kuchařská celebrita José Andrés otevřela pod záštitou vlastní organizace World Central Kitchen v Dněpropetrovsku nový sklad, kde jeho tým připravuje potravinové balíčky pro rodiny postižené válkou, píše The Guardian.

    „Balíčky jsou určeny pro rodiny, které s nimi mohou vařit. Jsou distribuovány po celém regionu – zejména do vesnic poblíž frontových linií, které nemají spolehlivý přístup k jídlu,“ napsal Andrés na twitter.

  • WHO zaznamela během ruské invaze 200 útoků na zdravotnická střediska

    Během ruské invaze zaznamenala Světová zdravotnická organizace (WHO) 200 útoků na zdravotnická střediska na Ukrajině, píše BBC. Ředitel pro mimořádné situace Mike Ryan na dnešní tiskové konferenci řekl, že organizace předá svá zjištění přislušným orgánům, které mohou posoudit, zda byly spáchány zločiny.

    Ředitel organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus na stejné konferenci vyzval Moskvu k ukončení války a vzkázal Ukrajincům: „Světová zdravotnická organizace stojí za vámi.“

    Ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško uvedl, že bylo během ruské invaze na Ukrajině úplně zničeno přes 40 nemocnic.

  • Šéf CIA: Putin věří, že je třeba zdvojnásobit válečné úsilí na Ukrajině

    Ruský prezident Vladimir Putin věří, že musí zdvojnásobit své válečné úsilí na Ukrajině, aby dosáhl pokroku. Na konferenci pořádané deníkem Financial Times to dnes uvedl ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. CIA podle něj ale nezaznamenala žádné známky toho, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně.

    „(Putin) je v rozpoložení, kdy nevěří, že si může dovolit prohrát. Myslím, že právě teď je přesvědčený, že vystupňování operací mu stále umožní dosáhnout pokroku,“ řekl Burns, který v letech 2005 až 2008 působil jako velvyslanec USA v Rusku. CIA ale nemá žádné konkrétní důkazy o tom, že by se připravoval na nasazení nebo dokonce použití jaderných zbraní.

    „Vzhledem k válečným výrokům, které jsme slyšeli od ruského vedení, nemůžeme brát tyto možnosti na lehkou váhu,“ řekl a dodal, že CIA se na tuto problematiku bude nadále soustředit.

  • V Kyjevě stojí nová socha Vladimira Putina, v ústech má pistoli, kterou sám drží

    Na jedné z hlavních kyjevských ulic stojí nová socha autora Dmytra Iva, která je vyobrazením Vladimira Putina. Dílo nese název „Zastřel se“ a na destičce vedle sochy se píše: „Historie má pro válečné zločince dva osudy: soud, nebo… Putlere, chápeš tu zprávu?“ O nové instalaci na svém twitterovém účtu informovala ukrajinská novinářka BBC Myroslava Petsaová. Dmytro Iv je ukrajinský umělec a především sochař, jehož díla jsou vystavována po celém světě.

  • Z Azovstalu již byli evakuováni všichni starci, ženy a děti, uvedl Kyjev

    Z oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu již byli evakuováni všichni starci, ženy a děti. Na síti Telegram to dnes oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Ukrajinská vláda předtím uvedla, že z Azovstalu, který obléhá ruská armáda, se dnes podařilo evakuovat 50 lidí.

  • Oděsu dnes zasáhlo šest ruských raket, dopadly na výrobnu nábytku a na letiště

    Jihoukrajinské přístavní město Oděsa dnes zasáhlo šest raket, které vypálila ruská armáda. Podle agentury Reuters to uvedlo jižní velitelství ukrajinských sil. Podle něj čtyři rakety dopadly na továrnu na výrobu nábytku v obytné čtvrti a další dvě na letiště. Zda si útok vyžádal nějaké oběti, zatím není jasné.

    „Čtyři rakety zasáhly soukromý podnik na výrobu nábytku. Rázová vlna a trosky poškodily výškové budovy v okolí,“ napsalo jižní velitelství.

    „Další dvě rakety zasáhly již dříve poškozenou ranvej a letové řídicí středisko oděského letiště. Na místě zásahu pracují záchranáři, experti na likvidaci výbušnin a vyšetřovací týmy. Požár na ploše asi 900 metrů čtverečních byl zlikvidován. Odklízejí se sutiny,“ dodalo velitelství.

  • Ukrajinská armáda uvedla, že zničila ruskou výsadkovou loď

    Ukrajinská armáda dnes oznámila, že u Hadího ostrova v Černém moři potopila ruskou výsadkovou loď. Plavidlo patřící ruské Černomořské flotile bylo zasaženo z bezpilotního letounu, napsala armáda Ukrajiny na sociální síti Telegram.

    Ke zprávě připojila i nedatované video zachycující údajný útok na loď. Agentura DPA uvedla, že pravdivost nahrávky nemohla být nezávisle ověřena a ruská strana incident nekomentovala.

    „Bezpilotní letoun Bayraktar TB2 zničil další ruskou loď. Tentokrát se jednalo o výsadkový člun projektu 11770 Serna. Tradiční přehlídka ruské Černomořské flotily 9. května se bude letos konat poblíž Hadího ostrova – na dně moře,“ napsala ukrajinská armáda.

  • Volodin: USA se koordinací operací na Ukrajině zapojují do bojů proti Rusku

    Washington koordinuje vojenské operace na Ukrajině, což se rovná přímému zapojení do vojenských operací proti Rusku. Na sociální síti Telegram to dnes napsal šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin.

    USA a evropští členové NATO Ukrajině pomáhají v boji proti Rusku dodávkami zbraní, ale USA i NATO opakují, že do bojů nebudou zasahovat a nestanou se účastníky války, uvádí agentura Reuters.

    „Washington v zásadě koordinuje a rozvíjí vojenské operace, takže se přímo účastní vojenských akcí proti naší zemi,“ napsal Volodin. Američtí představitelé uvedli, že USA Ukrajincům poskytly zpravodajské informace, ale nikoli přesné souřadnice využitelné k útokům.

  • Během dneška se podařilo evakuovat dalších 50 lidí z oceláren Azovstal v Mariupolu

    „Evakuace lidí z ocelárny Azovstal byla velmi obtížná. Rusové neustále provokovali, nepřestávali střílet a pokračovali v boji. Přesto se nám podařilo zachránit 50 civilistů. Jde o ženy, děti a seniory,“ uvedl dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na Telegramu. Dodal také, že evakuační operace budou pokračovat, píše CNN.

    Představitelé samozvané Doněcké lidové republiky rovněž uvedli, že z Azovstalu bylo dnes evakuováno 50 osob.

    Z mariupolských oceláren se již včera podařilo evakuovat 50 lidí. Pokračující ruské útoky však ztěžují a zpomalují evakuaci. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková opakovaně obvinila Rusko z porušování dočasného příměří v oblasti.

  • Na pondělní přehlídce v Moskvě budou i ruští účastníci invaze na Ukrajinu

    Rusko dnes uspořádalo generální zkoušku vojenské přehlídky, kterou si země 9. května připomene porážku nacistického Německa v roce 1945. Do pondělního průvodu na Rudém náměstí v Moskvě se zapojí také účastníci ruské invaze na Ukrajinu, informovala agentura TASS.

    Ruští výsadkáři, kteří se zúčastnili invaze na Ukrajinu, byli i na dnešním nácviku přehlídky. Agentura AP uvedla, že dnes byly na Rudém náměstí vidět i nejmodernější zbraně ruské armády, jako je mezikontinentální balistická střela RS-24 Jars. Po náměstí projela samohybná děla a nad městem přelétly bojové letouny a vrtulníky.

  • Ruský raketový útok v Oděse podle tamních zdrojů poškodil infrastrukturu

    Ruská armáda vypálila několik raket na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny. Podle serveru The Kyiv Independent útok způsobil materiální škody na infrastruktuře, ale nejsou hlášeny oběti. Mluvčí místní správy Serhij Bratčuk řekl, že nové rakety město zasáhly po předchozím útoku čtyř raket v okolí Oděsy.

    Kyjevský server také informoval o dvou mrtvých a devíti zraněných při ruském raketovém útoku na Kosťantynivku v Doněcké oblasti. V budově tamní střední školy začalo hořet a na místo přijeli záchranáři.

    Další ruský raketový útok je hlášen ze Sumské oblasti. Zasaženy byly podle místního guvernéra Dmytra Žyvyckého obce Myropilske a Chotin a zraněný je jeden pohraničník. Informaci nelze nezávisle potvrdit.

  • Na Oděsu byly vypáleny čtyři ruské střely, hlásí ukrajinská armáda

    Podle ukrajinské regionální vojenské správy Rusko v sobotu vypálilo čtyři řízené střely na jižní přístavní město Oděsa.

    „Nepřítel pokračuje nejen ve fyzickém ničení infrastruktury regionu, ale také v psychologickém nátlaku na civilní obyvatelstvo,“ uvedla armáda. Dodala, že nedošlo k žádným ztrátám na životech.

  • Policie našla v berlínském domě, kde žijí ruští novináři, zápalné zařízení

    Podezřelé zařízení, které německá policie našla v berlínském domě, kde žijí i novináři ruské státní agentury RIA Novosti, bylo zápalné, nevznítilo se však. Napsala to dnes agentura DPA s odvoláním na policii. Jestli šlo o pokus o útok, podle ní není jasné. V budově jsou i kanceláře dalších firem.

  • Bidenová ocenila Rumunsko za pomoc ukrajinským uprchlíkům

    Americká první dáma Jill Bidenová dnes v Rumunsku ocenila tamní vládu a humanitární organizace za pomoc Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí. Projevenou solidaritu označila za „úžasnou“, ale také jen za začátek, napsala agentura AP.

    Bidenová se vyjádřila po brífinku na americkém velvyslanectví v Bukurešti. Dozvěděla se na něm, že Rumunskem prošlo od začátku ruské invaze 900 000 Ukrajinců, z nichž většina pokračovala do dalších zemí. Byly mezi nimi hlavně ženy a děti.

    „Je to úžasné, ta solidarita, jakou společně projevujete. Domnívám se, že je to bohužel jenom začátek. Rumuni jsou úžasní, když ty lidi přijímají ve svých domovech, nabízejí jim jídlo, oblečení a přístřeší,“ řekla Bidenová.

  • V berlínském domě, kde žijí novináři ruské agentury, bylo podezřelé zařízení

    Německá policie v pátek zlikvidovala podezřelé zařízení, které našla v berlínském domě, kde bydlí novináři ruské agentury RIA Novosti. Uvedla to dnes agentura Reuters, podle níž nyní vyšetřovatelé zjišťují, jak nebezpečné zařízení bylo a jestli bylo zacílené proti ruské agentuře. S výsledky vyšetřování se podle německých médií počítá ještě dnes.

    Rozhlasová a televizní stanice RBB napsala, že „podezřelou konstrukci s lahví“ policisté objevili v pátek odpoledne ve světlíku budovy ve čtvrti Steglitz, která leží jihozápadně od centra německé metropole. „Jestli to bylo nebezpečné, nebo ne, nebo jestli si někdo dovolil odporný žert, zatím neumíme říct,“ uvedl policejní mluvčí.

  • Podněstří hlásí další čtyři výbuchy, útoky se obešly bez obětí

    Z moldavského separatistického regionu Podněstří jsou hlášeny čtyři noční výbuchy. Území podle všeho zasáhla munice vypálená z bezpilotních letadel. Oznámily to dnes místní úřady, jež citovala agentura Reuters.

    Podobné incidenty jsou z této oblasti ovládané separatisty s vazbami na Rusko hlášeny dva týdny a vyvolávají obavy, že se boje z Ukrajiny mohou rozšířit přes hranici.

    Ministerstvo vnitra Podněstří dnes zveřejnilo fotografie kráterů, které zůstaly po nočních zásazích v Rybnické oblasti. Tamní vojenskou základnu střeží ruští vojáci.

  • Moskva: Ruská armáda v Charkovské oblasti zničila část západních zbraní

    Ruská armáda při nočních útocích zničila velkou část vojenského vybavení dodaného na Ukrajinu z USA a evropských zemí. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Zbraně dodané západními státy byly zničeny poblíž železniční stanice v Bohoduchivu v Charkovské oblasti.

    V noci podle ministerstva ruská armáda zasáhla 18 ukrajinských vojenských cílů, včetně tří muničních skladů poblíž Oděsy. Agentura TASS s odkazem na ministerstvo obrany oznámila, že ruské letectvo v noci sestřelilo 13 bezpilotních letadel, tři rakety Točka-U a devět raket Smerč.

    „Raketové jednotky a dělostřelectvo v noci zasáhlo 44 velicích a kontrolních stanovišť a 196 pozic ukrajinských vojsk, oblastí s vysokou koncentrací vojáků a vojenského vybavení,“ řekl Igor Konašenkov z ministerstva obrany. Pozemní síly podle něj zasáhly 240 cílů ukrajinské armády.

  • Česko dosud udělilo ukrajinským uprchlíkům přes 330 000 víz dočasné ochrany

    Česko od začátku ruské invaze na konci února udělilo lidem prchajícím z Ukrajiny 330 226 víz dočasné ochrany. V pátek jich přibylo 1715, to je zhruba o 120 víc než před minulým víkendem. Vyplývá to z údajů Ministerstva vnitra na twitteru.

    Cizinecké policii se od počátku bojů na Ukrajině nahlásilo 225 302 lidí, v pátek 2209. Nahlašovat se nemusí děti do 15 let, kteří podle dat vnitra tvoří asi třetinu uprchlíků. Mezi dospělými Ukrajinci s dočasnou ochranou tvoří asi tři čtvrtiny ženy.

    Od počátku tohoto týdne musí uprchlíci hlásit změnu adresy pobytu v Česku do tří dnů místo dosavadních 30. Zkrátila se rovněž lhůta pro nahlášení u cizinecké policie po vstupu do republiky. Podle Ministerstva vnitra to umožní například lépe využít ubytovací kapacity v jednotlivých obcích.

Reklama

Hlavní zprávy