Hlavní obsah

Za covidové večírky v Downing Street může vedení britské vlády, uvádí zpráva

Foto: chrisdorney, Shutterstock.com

Momentka z demonstrace před budovou britského parlamentu z 20. dubna 2022.

Reklama

aktualizováno •

Nejočekávanější zpráva posledních měsíců je konečně venku. A komplet. Dokument, který vznikl pod taktovkou britské vysoké úřednice Sue Grayové, mapuje zakázané večírky v Downing Street.

Článek

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které ve středu zveřejnila britská vláda.

„Mnozí budou zděšeni, že k takovému chování došlo v takovém rozsahu v samém srdci vlády. Veřejnost má právo očekávat na takových místech nejvyšší standardy chování a to, co se stalo, jim zjevně neodpovídalo,“ uvádí ve zprávě. Veřejnost dosud znala jen její velmi osekanou verzi.

Vinu za „kulturu“ porušování pravidel v úřadu premiéra Borise Johnsona musí podle Grayové nést ti nahoře. A neomlouvá je ani mimořádný tlak, kterému úředníci a poradci během pandemie čelili. P

odle úřednice se večírků účastnil velký počet lidí. Odsoudila skutečnost, že někteří zaměstnanci chtěli vhodnost pořádání večírků zpochybnit, ale nebylo jim to umožněno.

Grayová vyšetřovala celkem 16 setkání, jichž se Johnson a jeho zaměstnanci zúčastnili v letech 2020 a 2021, zatímco lidé ve Velké Británii měli zakázáno se stýkat na základě omezení zavedených Johnsonovou konzervativní vládou ve snaze zpomalit šíření nemoci covid-19.

Součásti zprávy, která má kolem 50 stran, jsou i fotografie z některých shromáždění. Část jich už v úterý publikovala stanice ITV. Ukazují premiéra, jak si připijí a baví se se skupinou lidí. Na stolech lze vidět lahve od alkoholu a občerstvení.

O jakých večírcích je v závěrečné zprávě řeč?

15. května 2020: Údajně pracovní schůzka více než deseti lidí se konala na zahradě Downing Street 10. Zúčastnění popíjeli víno – v době, kdy se lidé venku nesměli setkávat s více než jedním člověkem mimo vlastní domácnost.

20. května 2020: Tentokrát grilovací party, opět na zahradě premiérova sídla. Pořádal ji jeden z nejvýše postavených úředníků v Downing Street – v e-mailové pozvánce vyzýval, aby si lidé přinesli „vlastní chlast“.

18. června 2020: Setkání v prostorách Whitehall kvůli odchodu zaměstnance z Downing Street 10.

19. června 2020: Narozeninová oslava Borise Johnsona. Navzdory opatřením, jež zakazovala setkávání více lidí ve vnitřních prostorách, se na pozvání premiérovy (nyní již) manželky Carrie sešlo několik desítek lidí – i s dortem.

13. listopadu 2020: Z osobního bytu premiéra se ozývaly hlasité zvuky a hudba, údajně se tam konala party.

27. listopadu 2020: V Downing Street 10 se konal (i za účasti premiéra) rozlučkový večírek pro poradkyni Cleo Watsonovou.

před Vánoci 2020: Další rozlučkový večírek, tentokrát pro odcházejícího bezpečnostního poradce Stevea Highama. Objevil se tam i Johnson.

10. prosince 2020: Bývalý ministr školství Gavin Williamson uspořádal vánoční party pro asi 20 lidí.

15. prosince 2020: Johnson pořádal kvízový večer, kterého se pracovníci Downing Street zúčastnili virtuálně i osobně.

17. prosince 2020: Vánoce tentokrát údajně oslavila kancelář tajemníka kabinetu Simona Case. Mluví se nicméně o tom, že šlo o on-line akci.

18. prosince 2020: Na vánočním večírku Downing Street se sešly desítky lidí – popíjely víno, jedly dobré sýry a hrály společenské hry.

14. ledna 2021: V Downing Street 10 se konal večírek kvůli odchodu dvou zaměstnanců.

Johnson čelí kvůli kauze známé jako Partygate výzvám k rezignaci. Premiér se za omluvil za chyby, kterých se dopustil, odstoupit ale odmítá. Čeká ho také vyšetřování parlamentního výboru, který chce zjistit, zda Johnson úmyslně klamal poslance, když jim tvrdil, že žádná pravidla porušena nebyla.

Podle Grayové ale večírky v Downing Street a ve vládní čtvrti Whitehall neodrážejí převládající kulturu v celé vládě. Zmínila, že tisíce lidí pracovaly na tom, aby v „bezprecedentní době“ dosáhly dobrých výsledků.

Londýnská policie minulý týden oznámila (psali jsme zde), že uzavřela vyšetřování večírků pořádaných za koronavirové uzávěry. Za porušení tehdy platných nařízení rozdala 126 pokut, trest přitom neminul ani Johnsona, jeho manželku Carrie a ministra financí Rishiho Sunaka.

Reklama

Doporučované