Hlavní obsah

Za výbuchy na okupovaném Krymu stojí Ukrajinci, CNN získala interní zápis

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze 16. srpna zachytil zaměstnance policie a speciálních služeb v krymské obci Azov poblíž sídla ruského ministerstva pro mimořádné situace krátce po výbuchu muničního skladu v Maiske.

Reklama

Americké televizi CNN se podařilo získat z ukrajinských zdrojů tajné dokumenty, které uvádějí, že za podezřelými útoky na Krymu stojí Ukrajina.

Článek

Za třemi explozemi na Ruskem okupovaném Krymu uplynulý týden stojí Ukrajina, uvádí americká CNN. Tvrdí tak na základě interních zpráv, které s ní sdíleli ukrajinští úředníci.

Ti se rozhodli promluvit pouze anonymně, protože neměli podle CNN povolení o informaci oficiálně hovořit.

O možném zapojení Ukrajinců do útoků jsme psali již dříve

Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym v úterý ráno otřásly výbuchy, informovaly ruské tiskové agentury.

Ukrajinské jednotky tak podle těchto dokumentů stály za útokem ze 16. srpna na leteckou základnu Hvardijske a muniční sklad v Maiske, ke kterému došlo ve stejný den, uvádí tajné zdroje.

Ukrajinci dosud možnou účast na útocích na okupovaném Krymu oficiálně nepotvrdili. Naposledy odpovědnost odmítl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v rozhovoru, který z kraje týdne poskytl listu The Guardian. V něm mluvil zeširoka o protiofenzivě, jež je ovšem zaměřená na „vytvoření chaosu uvnitř ruských sil“.

Kreml útoky přičítá mimo jiné nehodám nebo sabotážním operacím.

Reklama

Doporučované