Hlavní obsah

Záběry hrůz Mariupolu pašovali v tamponu. Ukrajina slaví svobodu hrdinky

Foto: Profimedia.cz

Osvobozená Julija Pajevská na záběrech ruské propagandistické stanice NTV s nápisem „Žena s přezdívkou bestie“.

Reklama

Ruské síly po třech měsících propustily na svobodu ukrajinskou zdravotnici, kterou zadržely při obléhání Mariupolu. Julija Pajevská obléhání přístavního města natáčela na kameru.

Článek

Ukrajina o víkendu oslavovala propuštění slavné zdravotnice Julije Pajevské, jejíž záběry z obléhaného města Mariupol propašoval v polovině března tým novinářů agentury AP.

„Vždycky jsem věřila, že všechno bude přesně takhle… Všechno dobře dopadne,“ řekla Julija Pajevská v sobotním videu, které zveřejnila na aplikaci Telegram. Za své osvobození poděkovala ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Třiapadesátiletá Pajevská je na Ukrajině známá jako Taira, což je přezdívka, kterou si zvolila podle videohry World of Warcraft. V průběhu dvou týdnů natočila v Mariupolu přes 250 gigabajtů dramatického úsilí svého týmu o záchranu zraněných civilistů i ruských a ukrajinských vojáků.

Záběry předala 15. března týmu agentury Associated Press (AP), posledním mezinárodním novinářům v Mariupolu. Jedna z novinářek podle webu The Guardian záznamy propašovala pryč ukryté v tamponu. Následujícího dne Pajevskou zadrželi ruští vojáci. V zajetí strávila více než tři měsíce.

Její manžel Vadim Puzanov s ní po propuštění telefonicky mluvil. „Je to taková velká úleva. Zní to jako taková obyčejná slova a já ani nevím, co na to říct,“ řekl agentuře AP, Taira byla tou dobou na cestě do jedné z kyjevských nemocnic.

Její propuštění se na celé Ukrajině setkalo s pozitivním ohlasem. Pajevská má totiž dlouholetou pověst veteránky, která cvičí dobrovolné zdravotníky. Založila také skupinu zdravotníků s názvem Taira’s Angels (Taiřini andělé), která ve městech, kde se bojovalo, zprostředkovávala kontakt mezi armádou a civilisty. Kamera, s jejíž pomocí dokumentovala svůj pobyt v Mariupolu, měla původně sloužit ke vzniku dokumentárního filmu společnosti Netflix.

Rusko se podle webu The Guardian snažilo Pajevskou vykreslit jako krajně pravicovou nacionalistku pracující pro pluk Azov, který vedl obranu obléhané továrny Azovstal. Některá prokremelská média tvrdila, že se Pajevská podílela na zabíjení civilistů v Mariupolu, k tomu však Rusové podle The Guardian neposkytli žádné důkazy. Taiřini přátelé a kolegové podle AP řekli, že na pluk Azov nemá žádné vazby.

Záběry, které Pajevská natočila, naopak svědčí o tom, že se snažila zachraňovat jak zraněné ruské vojáky, tak ukrajinské civilisty. Na jednom z videí, jež vzniklo 10. března a na něž se odkazovala agentura AP, se Pajevské ptá jiná žena, zda se chystá ošetřit dva těžce zraněné ruské vojáky. „Oni k nám tak laskaví nebudou. Ale nemohla jsem jinak. Jsou to váleční zajatci,“ odvětila Pajevská.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval všem, kteří se na jejím osvobození podíleli. Dodal, že Ukrajina bude i nadále usilovat o propuštění všech svých občanů.

Rusko ani Ukrajina se k podrobnostem propuštění Pajevské nevyjádřily. Není tak zatím jasné, zda šlo například o součást výměny vězňů. Nejistý mezitím zůstává i osud stovek zajatých bojovníků, kteří bránili ocelárnu Azovstal. Ti byli před měsícem převezeni do věznic na Ruskem kontrolovaných územích na východě Ukrajiny.

Ruská státní tisková agentura TASS v neděli s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že několik velitelů pluku Azov bylo převezeno k vyšetřování do věznice Lefortovo v Moskvě. „Do Ruska byli převezeni i další důstojníci z různých ukrajinských jednotek,“ napsal web TASS.

Začátkem tohoto měsíce ukrajinské zpravodajské služby uvedly, že s bojovníky zajatými v továrně Azovstal komunikují a že Kyjev dělá vše pro to, aby zajistil jejich návrat.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované