Hlavní obsah

Záběry ukazují zoufalství na dálnici. Stovky řidičů uvěznila sněhová bouře

Bez komentáře: Takhle vypadala dálnice I-95 ve Virginii v úterý během dne. To se kolona teprve rozjížděla.Video: AP

 

Reklama

Byly jich stovky, ne-li tisíce, kdo musely strávit noc v mrazu na dálnici jižně od Washingtonu. A to poté, co úřady ve Virginii uzavřely po srážce několika tahačů s návěsem asi osmdesátikilometrový úsek zasněžené dopravní tepny.

Článek

Podle americké meteorologické služby NWS napadlo při pondělní bouři 17 až 28 centimetrů sněhu. Ve Virginii to způsobilo stovky dopravních nehod. Mohly za to nejen nesjízdné cesty, ale také rozsáhlé výpadky proudu; na mnoha místech přestaly fungovat dopravní kamery.

Během úterý bylo bez dodávek elektřiny přes 280 tisíc domácností.

Virginský guvernér Ralph Northam vyzval občany státu, aby se za každou cenu vyhnuli dálnici I-95. Tam se dříve odehrála srážka několika tahačů s návěsem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale vynutila si uzavření asi osmdesátikilometrového úseku.

Mnozí tam uvízli přes celou noc. „V životě jsem nic podobného nezažila,“ řekla řidička kamionu Emily Clementsonová a poradila zablokovaným motoristům, aby si o vodu a jídlo řekli řidičům kamionů, protože mnozí s sebou vozí zásoby pro případ, že by někde uvázli.

Na dálnici uvázl také senátor Tim Kaine z Richmondu. „Vyjel jsem na svou běžnou dvouhodinovou cestu do Washingtonu včera (v pondělí) v jednu odpoledne. Po 19 hodinách jsem se ke Kapitolu nepřiblížil,“ napsal na Twitteru a doplnil text fotografií svého auta zaklíněného mezi tři tahače.

Zpravodaj stanice NBC Josh Lederman stál od pondělního večera 48 kilometrů od Washingtonu, v autě měl psa a žádné jídlo ani vodu. „Mám benzín, ale jak dlouho to bude trvat?“ řekl na videu zaslaném z automobilu. Silnice je podle něj posetá auty, lidé vypínají motory, aby ušetřili benzín, někteří vystoupili a odešli pěšky.

Po celý včerejší den pracovaly pracovní čety na uvolnění vozovky. V podvečer zůstalo na zasaženém úseku silnice jen asi 20 aut a nikdo nezůstal uvězněn ve voze, píše televize ABC News s odvoláním na mluvčího tamního ministerstva dopravy.

Většina uvízlých motoristů si stěžovala, že místní vláda podcenila situaci. Podle guvernéra Ralpha Northama ale byla situace mimořádná a podle jeho vyjádření nikdo nic nepodcenil.

„Musíme si všichni ujasnit, že to byla neuvěřitelně neobvyklá událost,“ řekl na tiskové konferenci guvernér a dodal, že chápe „frustraci a strach řidičů“.

Zároveň obhajoval své rozhodnutí neaktivovat Virginskou národní gardu, ani nevyhlásit výjimečný stav.

Řekl, že problémem nebyl nedostatek pracovních sil, ale obtížnost dostat dělníky tam, kde byli potřeba. Dodal, že výjimečný stav, který by se obvykle vyhlašuje předem, aby se zvýšila flexibilita reakce, by ničemu neprospěl, cituje ABC News guvernéra.

Protože bouře začala deštěm, nemohly posádky silnice předem ošetřit; voda by sůl nebo chemikálie odplavila, uvedli úředníci tamního ministerstva dopravy. Na dotazy, kolik vozů uvízlo na dálnici, nereagovali. Podle záběrů šlo o stovky, ne-li tisíce vozů.

Bouře komplikovala dopravu i na železnici. Vlak společnosti Amtrak Crescent uvízl v pondělí ráno nedaleko Lynchburgu, když popadané stromy zablokovaly koleje.

Cestující Sean Thornton řekl pro AP, že dopravce poskytoval jídlo, ale přetékaly záchody a někteří cestující si na situaci stěžovali. Společnost Amtrak uvedla, že vlak svou cestu dokončí, až budou koleje volné.

Kelly Hannonová, mluvčí dopravního oddělení, se omluvila všem motoristům za zácpu na silnici I-95 a prohlásila, že se ministerstvo bude událostí „vyčerpávajícím způsobem“ zabývat.

Reklama

Související témata:

Doporučované