Hlavní obsah

Záběry z bunkru pod ocelárnami. Tunely, kde žili hrdinní obránci Azovstalu

Bez komentáře: Ruská armáda zveřejnila záběry z vnitřku podzemního komplexu Azovstal, kde se ukrývali ukrajinští obránci.Video: AP

 

Reklama

Metalurgický areál v jihoukrajinském Mariupolu byl dlouho poslední baštou ukrajinské obrany města. Ruská armáda zveřejnila záběry z vnitřku podzemního komplexu, kde se obránci ukrývali.

Článek

Zbývající jednotky bránily ocelárnu téměř tři měsíce, než se nakonec po vytrvalých ruských útocích v květnu vzdaly. Po celou dobu se obránci ukrývali v rozsáhlém podzemním komplexu.

Jen pro představu – celý průmyslový celek Azovstal má rozlohu přesahující 11 kilometrů čtverečních. V areálu se nachází mnoho tunelů, které zahrnují prostory pro pěší nebo pro vedení kabelů a potrubí, jenom pod válcovnou jsou dlouhé 24 kilometrů.

Podívejte se do Azovstalu, jak to uvnitř vypadalo před válkou:

Ruské jednotky poté, co jejich specialisté zlikvidovali veškeré nastražené bomby a miny, daly možnost nahlédnout do podzemních tunelů, jež sloužily ukrajinské armádě jako úkryty. Na videu jsou vidět například ubikace obránců nebo ošetřovna.

Během těžkých bojů mezi ruskou a ukrajinskou armádou byl Mariupol doslova srovnán ze zemí. Starosta města Vadym Bojčenko v rozhovoru s ruskou redakcí BBC uvedl, že se ve městě začala šířit cholera.

Ve městě podle něj panují otřesné podmínky – nefunguje kanalizace, obyvatelé nemají dostatečný přístup k pitné vodě a k lékům a na ulicích leží těla některých lidí, kteří přišli o život během války.

Doklady o tom, že by byl někdo ve městě s cholerou diagnostikován, ale nejsou, neboť nemocnice je mimo provoz. Podle starosty „vše nasvědčuje“ tomu, že nemoc se už ve městě šíří.

„Ve městě se už šíří cholera, úplavice a další nemoci, ale tají se to. Město je uzavřeno v karanténě. Nikoho nepouštějí ani do města, ani ven,“ řekl starosta.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované