Hlavní obsah

Rekonstrukce: Žáci sledovali disneyovku, pak začalo 40 minut naprostého pekla

Foto: Profimedia.cz

Květiny před provizorními pomníčky v dějiště tragédie v texaském Uvalde.

Reklama

aktualizováno •

Texaské Uvalde, dějiště otřesné vraždy devatenácti žáků a dvou dospělých v budově místní školy, se začíná ptát: nemohlo se pro záchranu našich dětí udělat víc?

Článek

Nové informace, které začaly vycházet najevo den po střeleckém útoku v texaské škole, vyvolávají pochybnosti o efektivitě zásahu. Bezpečnostní složky střelce zlikvidovaly až hodinu a půl poté, co dorazil na místo činu.

Osmnáctiletý vrah Salvador Ramos byl desítky minut zabarikádovaný ve školní místnosti, kde zabíjel děti a učitele.

Podle vyšetřovatelů trvalo běsnění útočníka čtyřicet minut až hodinu.

Před areálem základní školy mezitím frustrovaní místní obyvatelé marně vyzývali policisty, aby vtrhli dovnitř, popsal svědek agentuře AP.

Juan Carranza, který scénu sledoval od svého domu naproti škole, vypověděl, že některé ženy na policisty křičely „Běžte tam! Běžte tam!“, ovšem strážci zákona zůstávali venku. Novináři na sociálních sítích sdíleli video, které údajně tyto vypjaté okamžiky dokumentovalo.

Podobný scénář popsal i Javier Cazares, kterému střelec zabil dceru Jacklyn. Jakmile se doslechl o útoku, rozjel se ke škole. Když ale přijel, policisté se stále shromažďovali venku. Zvažoval tedy, že by do školy pronikl s několika lidmi sám. „Pojďme dovnitř, protože policisté nedělají to, co by měli. Mohlo se udělat víc… Byli nepřipravení,“ řekl.

Hrdinský zásah, nebo selhání?

Všechny oběti zemřely v jedné učebně.

„Děti v té době sledovaly Disney film Odvážná Vaiana, když uslyšely hlasité praskání a zvuk, jak kulka rozbila okno,“ přinesl svědectví Dillon Silva, jehož synovec byl s ostatními dětmi v této místnosti. Útok přežil. „Bože, má zbraň!“ zakřičela podle jeho slov dvakrát učitelka a dodal, že v tak rychlém sledu událostí neměla vyučující ani šanci třídu před útočníkem zamknout.

Texaští činitelé bezprostředně po události hovořili o „hrdinském zásahu“ strážců zákona a o tom, že vše „mohlo dopadnout hůře“.

Jejich vyjádření si ale v některých bodech protiřečila a podle magazínu Vice byla „podivně nejasná“. Když byl například šéf texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Steve McCraw tázán, kolik času uběhlo mezi příjezdem střelce a jeho smrtí, řekl, že to mohla být hodina, ale že nechce uvádět „konkrétní časovou osu“.

Informace v médiích nasvědčují tomu, že útok začal okolo 11:30 místního času (18:30 SELČ), když Ramos u školy naboural své vozidlo a vyrazil dovnitř s jednou ze svých pušek a více než 300 náboji ve vojenské vestě. U školy se setkal se zaměstnancem odpovídajícím za bezpečnost areálu a právě v tomto bodě začínají nejasnosti.

Úřady nejdříve tvrdily, že bezpečnostní pracovník na útočníka střílel, pak se ale oficiální verze změnila. Na místě byli také dva příslušníci policie, ani ti ale Ramosovi nezabránili ve vstupu do budovy školy. Útočník na ně začal střílet a oba utrpěli zranění.

„Podstatné je, že strážci zákona tam byli,“ citovala AP McCrawa. „Okamžitě zasáhli. Izolovali (Ramose) ve třídě,“ dodal šéf texaské veřejné bezpečnosti.

Ovšem třída, kde „byl izolován“, byla plná dětí.

Hrůza za zamčenými dveřmi

Mluvčí ministerstva pro veřejnou bezpečnost Chris Olivarez řekl televizi CNN, že Ramos „se zabarikádoval zamčením dveří a prostě začal střílet děti a učitele, kteří byli uvnitř té třídy“.

Texaský guvernér Greg Abbott mluvil o dvou vzájemně propojených třídách.

Jak dlouho byl střelec uvnitř a kolik tam bylo žáků, není jasné. Ovšem podle mluvčího Olivareze všechny oběti zahynuly v jedné třídě.

Kromě toho střelec dalších 17 lidí zranil, nejsou ale ohroženi na životě.

Střelec byl zlikvidován až krátce po 13:00, když na místo dorazila zásahová jednotka pohraniční stráže, píše deník The New York Times (NYT). Nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování přitom sdělil AP, že agenti nedokázali vylomit zamčené dveře od třídy, v níž byl Ramos zabarikádovaný, a „museli přivolat zaměstnance, aby místnost otevřel klíčem“.

Texaská policie se nicméně brání, že zasáhla správně a hned.

„Nikdo mi nic neřekl,“ popsal jeden z rodičů

Americké zpravodajské weby mezitím přinášejí další svědectví o hrůzách, které rodiny a vůbec celá komunita v Uvalde prožila.

Adolfo Hernandez například tlumočil výpověď svého synovce, který viděl, jak jeho kamaráda střelil útočník do hlavy. „Dostal kulku do nosu a prostě se skácel… Můj synovec je zdrcený,“ řekl Hernandez.

Další rodiče popsali příšerný stres, když v městském kulturním centru čekali na zprávy o svých dětech. Agentura AP popsala, jak se budovou opakovaně nesly zoufalé výkřiky: „Ne! Prosím ne.“

Čekání se zdálo být nekonečné. „Nikdo mi nic neřekl. A jeden z rodičů povídal, že jsou nějaké děti v pohřebním ústavu… Snažím se zjistit, kde je moje dítě,“ vypověděl Ryan Ramirez, rodič žáka čtvrté třídy.

Manny Renfro agentuře AP popsal, jak se dozvěděl, že mezi zavražděnými je i jeho vnuk, osmiletý Uziyah Garcia: „Byl to ten nejroztomilejší chlapeček, jakého jsem kdy poznal. Neříkám to jen proto, že to byl můj vnuk.“

Uziyaha naposledy viděl u sebe doma v San Angelu, kde ho vnuk navštívil během jarních prázdnin. „Začali jsme spolu hrát fotbal a já ho učil přihrávky. Takový rychlý malý kluk a uměl tak dobře chytat míč. Některé strategie, které jsem ho učil, si pamatoval a dělal je přesně tak, jak jsme je trénovali.“

69letý opravář klimatizací Adolfo Cruz zůstal v úterý večer před školou a čekal na zprávu o své desetileté pravnučce Eliajhe Cruz Torresové, o jejímž pobytu rodina nevěděla.

Cruz se vydal na místo činu poté, co mu krátce po prvních zprávách o tom, že se ve škole střílí, s pláčem a hrůzou volala jeho dcera. Zatímco on čekal v úterý večer před školou, jeho rodina byla v nemocnici a občanském centru a čekala na případné zprávy o stavu dívenky. Toto čekání označil za nejtěžší okamžik svého života. „Doufám, že je naživu. Čekají na aktuální informace,“ řekl Cruz.

Čtyřiapadesátiletá Lisa Garzová z texaského Arlingtonu truchlila nad smrtí svého bratrance Xaviera Javiera Lopeze, který se těšil na letní plavání. „Byl to prostě milující desetiletý chlapec, který si jen užíval života a netušil, že se dnes stane taková tragédie,“ řekla pro AP. „Rád tančil se svými bratry, s maminkou. Tohle nás všechny prostě velmi zasáhlo.“

Rovněž vyjádřila politování nad tím, co označila za laxní zákony o zbraních. „Měli bychom mít více omezení, zvláště když tyto děti nejsou ve správném duševním stavu a chtějí jen ubližovat lidem, zejména nevinným dětem, které chodí do škol,“ řekla Garzaová.

Obě dospělé oběti patřily podle amerických médií k pedagogickému sboru. To byl případ Evy Mirelesové, 44leté pedagožky ze čtvrté třídy, maminky jednoho dítěte, manželky.

„Byla to dobrodružka. Určitě bych o ní řekla samé úžasné věci. Bude nám moc chybět,“ uvedla pro AP její příbuzná Amber Ybarraová ze San Antonia.

+13

„Tohle mi udělal, střelil mě.“

Jak už bylo řečeno, policie střelce identifikovala jako 18letého místního mladíka Salvadora Ramose, který v městečku na jihu Texasu se silnou hispánskou komunitou docházel na střední školu.

Ramos 16. května dovršil 18 let a den poté si legálně zakoupil útočnou pušku typu AR-15 spojenou s mnoha krvavými útoky, uvedl list Houston Chronicle.

„Útočník žil u svých prarodičů, neměl kamarády, nechodil na brigády, dosud neměl problémy se zákonem a nepříslušel k žádnému z místních kriminálních gangů,“ řekl ve středu mluvčí texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Chris Olivarez.

Než se vypravil provést svůj zrůdný skutek, střelil svou babičku, která pak ještě dokázala dojít k sousedům a zavolat policii. „Tohle mi udělal, střelil mě,“ byla údajně její slova sousedovi Gilbertu Gallegasovi, jehož žena záchranku přivolala.

Po leteckém převozu do nemocnice se střelcova babička nachází v kritickém stavu.

O tom, k čemu se Ramos chystá, varoval půl hodiny před začátkem akce, kdy odeslal tři zprávy, potvrdila společnost Meta, přes jejíž platformu Facebook zprávy poslal. V první napsal, že zabije svou babičku. V té následující uvedl, že už tak provedl. V té třetí a v poslední zprávě, 15 minut před tím, než dojel do školy, uvedl, že vystřílí základní školu. Podle vyšetřovatelů ale neuvedl, kterou konkrétně.

Reklama

Související témata:

Doporučované