Hlavní obsah

Zabil vnučku, ale nepamatuje si to. Soud sledovalo celé Japonsko

Foto: Profimedia.cz

88letý Japonec ubodal svou vnučku. Nic si z toho si ale prý nepamatuje, trpí totiž Alzheimerovou chorobou (ilustrační fotografie).

Reklama

Japonsko zažilo rozporuplný soudní proces – 88letý muž trpící Alzheimerovou chorobou ubodal k smrti vlastní vnučku a pak sám zavolal o pomoc, protože si z incidentu vůbec nic nepamatoval. Nakonec dostal trest 4,5 roku ve vězení.

Článek

Začalo to rodinou hádkou, skončilo to tragédií – japonskou teenagerku ubodal k smrti její děda, popisuje CNN na úvod článku případ, „který šokoval národ“.

Došlo k němu už téměř před dvěma lety, v květnu ale začal ostře sledovaný soudní proces, u kterého se 88letý Susumu Tomizawa přiznal, že svou 16letou vnučku zabil. Řekl ale, že si to kvůli Alzheimerově chorobě nepamatuje.

Právníci seniora navrhovali, že by měl Tomizawa být kvůli jeho nemoci zproštěn viny. „Při činu byl smyslů zbavený kvůli demenci a konzumaci alkoholu. Proto popírá vinu,“ citovala právníky americká televize.

K incidentu došlo večer 9. září 2020, kdy se opilý Tomizawa a jeho vnučka pohádali. „Vzal 17centimetrový kuchyňský nůž, vešel do ložnice vnučky a začal ji opakovaně bodat do krku,“ vyslechl podle CNN soud.

Tomizawa poté sám zavolal svému nejstaršímu synovi a tvrdil, že doma našel zkrvavené tělo své vnučky. Pak na místo přijela policie a zadržela ho.

Soud musel vyhodnotit stav seniorova mentálního zdraví a odpovědět na otázku, zda svou vnučku zabil vědomě.

Podle amerického psychologa Jasona Frizzella specializujícího se na soudní posudky s Alzheimerovou chorobou běžně souvisí příznaky jako je třeba paranoia, rozrušenost, zmatenost i „násilné výbuchy“.

Zkušený forenzní psychiatr Jacob Rajesh působící na Singapuru k tomu podle CNN dodal, že v případě osoby s pokročilým stadiem Alzheimerovy choroby „je těžké dopátrat se tomu, co se vlastně stalo“. Otázkou je podle něj i to, jestli je Tomizawa vůbec způsobilý k výpovědi u soudu. „Je taková osoba způsobilá k tomu, aby mohla dávat důkazy a vypovídat o vině a nevině?“ zeptal se.

Soud nakonec došel k závěru, že Tomizawa vraždil vědomě.

Forenzní psychiatr, který jeho stav posuzoval, uvedl, že Tomizawovy činy „byly účelové a v souladu s jeho záměrem zabít“.

Žalobci uvedli, že muž dokázal kontrolovat své činy a rozlišovat mezi dobrým a špatným i s Alezheimerovou chorobou.

Soud nakonec rozhodl, že „obžalovaný byl v době činu ve stavu duševního vyčerpání a měl velké potíže soudit, co je správné a co špatné a vyvarovat se zločinu. Nebyl ale v takovém stavu, že by takového úsudku nebyl schopný“. Tomizawa tak byl odsouzen na 4,5 roku ve vězení za vraždu.

Podle odborníků bude podobných případů v budoucnu nejspíš přibývat, protože Alzheimer či další problémy způsobující demenci u seniorů jsou stále častější.

Reklama

Související témata:

Doporučované