Hlavní obsah

Zabití ruské novinářky v Kyjevě byla cílená vražda, tvrdí expert na drony

Foto: Profimedia.cz

Ruský sebevražedný dron KUB-BLA.

Reklama

Novinářka Oxana Baulinová zahynula v Kyjevě při natáčení škod způsobených ruským bombardováním ve čtvrti Podil. Zabít ji měl sebevražedný dron KUB-BLA.

Článek

Pokud se potvrdí, že Oxanu Baulinovou, novinářku ruského serveru The Insider, zabil sebevražedný ruský dron KUB-BLA, šlo by vůbec o první případ cílené likvidace novinářů tímto typem zbraně. Na Twitteru to napsal Wim Zwijnenburg, expert na vojenské drony a přispěvovatel investigativního serveru Bellingcat.

Okolnosti novinářčiny smrti popsal Anton Heraščenko z ukrajinského ministerstva vnitra: „Střela o průměru 120 milimetrů byla vypálena ze vzdálenosti deset kilometrů ve směru na vesnici Mošun. Dvě střely mířily na kontrolní stanoviště v blízkosti obchodního centra, na jehož parkovišti byla zabita novinářka. Při útoku byl zabit další civilista a policista, který Oxanu Baulinovou doprovázel, byl těžce zraněn.“

Expert na drony Zwijnenburg se nicméně domnívá, že cílem útoku měla být samotná novinářka, nikoliv kontrolní stanoviště.

Baulinová dříve pracovala pro Fond proti korupci, který založil vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj. Podle ruských médií také působila jako šéfredaktorka či producentka kanálu Navalny Live na serveru YouTube. Později Rusko opustila, Navalného organizace dnes kremelský režim považuje za extremistické.

Baulinová natočila pro The Insider v Kyjevě a Lvově několik reportáží. Ve válce na Ukrajině se stala už nejméně sedmou obětí z řad novinářů.

Čtyři týdny války na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz

Čtyři týdny války na Ukrajině.

V noci ze středy na čtvrtek (z 23. na 24. února) vtrhla ruská armáda na Ukrajinu. Seznam Zprávy připravily sérii textů, analýz a rozhovorů ke čtyři týdny trvající válce.

VÁLKA DEN PO DNI – chronologický přehled, jak postupovaly boje v prvním měsíci.

TVÁŘE MRTVÝCH – Jména, fotografie a osudy konkrétních obětí války.

VĚŘÍTE PUTINOVI? – Jak se změnil pohled Rusů na jejich prezidenta?

NA VÝCHODNÍ FRONTĚ – Pohled experta na válku jako vojenskou operaci.

JÁ, UKRAJINEC – Konkrétní zkušenost ukrajinského uprchlíka.

RUBLY, HŘIVNY, KORUNY – Jak Rusko, Česko a Západ zvládají ekonomické dopady války.

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Co nám válka dala, když tolik ničí.

Reklama

Doporučované