Hlavní obsah

Záchranná akce nepomohla, veterináři museli běluhu ze Seiny utratit

Bez komentáře: Běluhu severní uvázlou v Seině se podařilo v noci na středu odchytit. V plánu bylo převézt ji do Normandie, kde měla být posléze vypuštěna do moře. Kytovec však byl tak zbědovaný, že jej veterináři museli utratit.Video: EFE, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Běluhu severní, která před týdnem zabloudila do řeky Seiny, chtěl záchranný tým převézt chlazeným kamionem do Normandie. Pro mořského savce však už bylo pozdě, byl tak zbědovaný, že jej veterináři raději utratili.

Článek

Byla to bezprecedentní záchranná operace, která skončila malou tragédií: chřadnoucí běluha, jež na začátku minulého týdne z Lamanšského průlivu proplavala do řeky Seiny, byla v tak špatném stavu, že bylo humánnější ji utratit.

Akce na záchranu tvora začala v úterý kolem desáté hodiny večerní a její první fáze trvala asi šest hodin. Tým 24 potápěčů za asistence záchranářů nejprve musel těžce podvyživené zvíře nalákat do sítě, která byla dostatečně pevná na to, aby mohla být běluha ze zdymadla vyzvednuta. Zmítajícího se kytovce v síti pak z vody zvedl jeřáb.

Následně byl samec naložen do kamionu; za úsvitu se výprava pomalým tempem vydala na severozápadní pobřeží Francie. Konkrétně do Ouistrehamu v Normandii, kde chtěli záchranáři mořského savce, typického svou bílou barvou, vypustit.

Běluha necestovala ve vodě, ale v chlazeném přívěsu, uložená na seně a obložená, aby se nezranila. V Ouistrehamu na ni čekala nádrž se slanou vodou, kde měla strávit zhruba tři dny. Veterináři měli během té doby sledovat její stav a posoudit, zda zvládne vypuštění na volné moře. V plánu bylo zavézt zvíře daleko od pobřeží, aby znovu nezabloudilo, kam nemá.

Po první kontrole běluhy však bylo zřejmé, že vyhlídky, že se plán podaří provést, jsou mizivé. Samec byl ve velmi špatném stavu, nepřijímal potravu, nefungovalo mu trávení.

Mohlo by vás zajímat

Snadno dostupná potrava a oteplování planety způsobily, že se čápi bílí rozhodli nemigrovat.

„Běluha je samec a nemá infekční onemocnění, ale nemá trávicí činnost, což vysvětluje, proč se již nekrmí. Veterináři se pokusí obnovit trávení, i když zatím neznáme původ problému,“ uvedla nevládní organizace na ochranu oceánů Sea Shepherd na Twitteru.

Zveřejnila také několik fotografií z převozu kytovce.

„Při převozu veterináři konstatovali zhoršení stavu zvířete, zejména dýchání. Zvíře trpělo, nebylo dostatečně okysličované. Bylo evidentní, že trpí, a rozhodli jsme se, že není vhodné ho vypustit (do moře), a přistoupili jsme k eutanazii,“ uvedla podle ČTK veterinářka Ollivet Courtoisová.

Záchranný tým se už v předchozích dnech snažil ztraceného kytovce v Seině vykrmit (psali jsme zde), aby získal zpět energii a mohl sám doplavat do moře. Vyzkoušel zmrzlé herynky i živé kapry. Běluha ale potravu odmítala. V sobotu navíc záchranáři zpozorovali na kůži běluhy malé skvrny; nebylo jasné, zda šlo o reakci na sladkou vodu, nebo důkaz zhoršujícího se stavu.

Reklama

Doporučované