Hlavní obsah

Začneme hned po prázdninách, řekl Lavrov k bezpečnostním rozhovorům s USA

Foto: Profimedia.cz

Sergej Lavrov působí jako ruský ministr zahraničí. Se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem se poprvé osobně setkal letos v květnu.

Reklama

„Rusko-americké rozhovory o bezpečnostních zárukách, které Moskva žádá od Washingtonu, začnou hned po ruských novoročních svátcích,“ prohlásil podle Reuters šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Článek

Na začátku ledna by mělo dojít k zahájení bezpečnostních rozhovorů mezi Moskvou a Washingtonem. Lavrov to řekl v interview přenášeném živě na internetových stránkách jeho ministerstva. Jednání se zúčastní ruští diplomaté i vojenští představitelé.

Reuters připomněl, že prvním oficiálním pracovním dnem roku 2022 je v Rusku 10. leden. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v neděli uvedl, že chce o dva dny později, tedy na středu 12. ledna, svolat schůzku Rady NATO-Rusko.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusko považuje za smysluplné vést kromě bilaterálních jednání s USA také rozhovory s NATO. Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že návrh od NATO dostalo; o formátu i času se jedná.

Rusko, jež Západ znepokojilo rozmístěním desítek tisíc svých vojáků v blízkosti hranic s Ukrajinou, tvrdí, že se obává o svou bezpečnost kvůli údajné snaze Severoatlantické aliance rozšířit se o tuto zemi a rozmísťovat zbraně v postsovětských státech.

+1

Aliance možnost ruského veta budoucího vstupu některé země odmítá s tím, že je právem každého suverénního státu vybírat si vlastní spojence a žádná další země do takového výběru nesmí mluvit.

Vztahy mezi NATO a Ruskem výrazně ochladly po ruské anexi Krymu v roce 2014 a podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Rada NATO-Rusko, která vznikla v roce 2002 a v níž obvykle s ruským velvyslancem při alianci diskutují velvyslanci členských států, byla od té doby svolána jen několikrát.

Reklama

Doporučované