Hlavní obsah

Západ chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, řekl Putin

Foto: Profimedia.cz

Putin na setkání s předsedy poslaneckých klubů ruského parlamentu.

Reklama

Před schůzkou s prezidentem ruští poslanci odhlasovali několik zákazů a „zvláštních opatření“.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se slovy „ať to zkusí“ komentoval tvrzení, že Západ chce porazit Rusko na bojišti.

Ve čtvrtek při setkání s předsedy poslaneckých klubů ruského parlamentu také prohlásil, že Rusko ještě „nic vážného“ na Ukrajině nezačalo a Západ by měl pochopit, že prohrál hned v úvodu ruské „speciální operace“, tedy invaze na Ukrajinu. Rusko neodmítá jednání o míru, ale čím více se tato jednání budou odsouvat, tím těžší bude se s Ruskem domluvit, varoval.

„Putin se 134. den války rozhodl zastrašit Ukrajinu,“ komentoval vystoupení ruského prezidenta list Ukrajinska pravda na svém webu. Jako pokus o zastrašování charakterizovala Putinovo vystoupení i agentura Unian, která šéfa Kremlu označila za „diktátora“ a „uzurpátora“.

„Slyšíme, že nás chtějí porazit na bojišti. No, co na to říct? Ať to zkusí. Už jsme mnohokrát slyšeli, že Západ chce s námi bojovat do posledního Ukrajince. Pro ukrajinský lid je to tragédie, ale zdá se, že vše k tomu směřuje,“ řekl ruský prezident podle tiskových agentur.

Šéf Kremlu řekl, že Rusko neodmítá mírová jednání, a ti, kdo je nyní odmítají, by měli vědět, že „čím později, tím to budou mít těžší se s námi domluvit“.

Západ se podle Putina snaží vnutit světu „model totalitního liberalismu“, včetně „smutně proslulé známé kultury rušení a plošných zákazů“. Ale většina zemí podle něj nestojí o takový život a  budoucnost, a usilují o udržitelnou, skutečnou svrchovanost. „Prostě je unavilo klečet na kolenou, ponižovat se před těmi, kdo se pokládají za výjimečné,“ dodal.

Putin rozkazem ke vpádu ruských vojsk na Ukrajinu rozpoutal největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, důsledkem jsou i tisíce obětí a miliony lidí utíkajících před válkou. Podle Kyjeva a Západu nebyla ruská agrese ničím vyprovokovaná. Západní země uvalily na Rusko sankce, aby Moskvu přiměly ke stažení vojsk.

Ukrajinska pravda připomněla, že ruskou válku proti Ukrajině otevřeně podpořila jen Sýrie, Bělorusko a Severní Korea. Valné shromáždění OSN počátkem března přijalo rezoluci odsuzující ruský vpád a vybízející Moskvu k okamžitému stažení všech vojsk z Ukrajiny.

Ještě před Putinovým vystoupením ruští poslanci poslední den před odjezdem na prázdniny přijali množství zákazů, upozornil server Meduza. Například za „přechod k nepříteli v podmínkách ozbrojeného konfliktu“ nově hrozí 20 let vězení, totéž za verbování žoldnéřů.

V případě ruských občanů s přístupem ke státnímu tajemství se nově bude sedmi lety trestat jejich nepovolený odjezd do ciziny a třemi roky „zlomyslné porušení pravidel, která mají zajistit spolehlivé fungování internetu“.

V případě opakované „propagandy nacismu“ bude hrozit čtyřletý pobyt ve vězení, přičemž dříve šlo o čin posuzovaný v rámci ruské obdoby správního řízení, uvedla Meduza. Nově také bude možné dostat se ke katastrálním údajům o vlastnících nemovitostí jen s jejich souhlasem, což má podle portálu zabránit investigativním novinářům v odhalování korupčních skandálů. A pokuty sahající až k pětině ročních tržeb mají platit internetoví giganti, kteří se odmítnou podřídit ruským požadavkům a pravidlům.

Poslanci současně dovolili vládě v zájmu protiteroristických „a dalších“ operací v zahraničí zavádět „zvláštní opatření“ v ekonomice, včetně nařízení práce o nocích, víkendech a svátcích. Důstojníci tajné služby FSB a rozvědky SVR budou smět setrvat ve službě i po dosažení věku pro odchod do penze a banky budou smět zavádět záporné úroky z valutových depozitů podniků, dodala Meduza.

Reklama

Doporučované