Hlavní obsah

Západ chce vyprovokovat boj do posledního Ukrajince, řekl Šojgu

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Reklama

Rusko „metodicky plní“ svůj plán k „osvobození“ Luhansku a Doněcku, Západ dělá vše pro to, „aby speciální vojenskou operaci co nejvíce protáhl“, řekl ve vzácném proslovu ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Článek

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu poprvé po několika týdnech vystoupil s proslovem k válce na Ukrajině, informují o tom světové agentury.

Rusko podle něj postupuje v plnění svého plánu, kterým má být osvobození separatistických oblastí na východě země. USA a další západní země se to ale podle něj snaží co nejvíc zdržet na úkor ukrajinských životů.

„Spojené státy a západní země, které jsou pod jejich kontrolou, dělají vše pro to, aby speciální vojenskou operaci zdržely,“ řekl Šojgu podle agentury Reuters a dodal, že „zvyšující se množství dodávek zbraní ze zahraničí jasně demonstruje jejich úmysl vyprovokovat kyjevský režim k boji do posledního Ukrajince“.

Šojgu od začátku invaze vychází na veřejnost nebo komentuje situaci na Ukrajině jen velmi zřídka, což Kreml podle Reuters minulý měsíc zdůvodnil jeho pracovní vytížeností, kvůli které nemá na mediální vystoupení čas.

„Akce našich jednotek a kvalita našich zbraní zase a znovu ukazuje, že priority naší armády a politického vedení Ruska budovat ruské vojenské síly, byly správné,“ řekl Šojgu v úterním proslovu.

Ruské vojáky pochválil za odvahu a hrdinství, které prokazují při plnění svých povinností. Moskva navzdory důkazům svědčícím o opaku hlásá, že neútočí na civilní cíle.

Kreml od začátku invaze tvrdí, že cílem „speciální vojenské operace“, jak válku nazývá, je demilitarizovat Ukrajinu a zbavit se „nebezpečných nacionalistů“ či dokonce „nacistů“. Kyjev a jeho západní spojenci tuto falešnou záminku pro nevyprovokovaný útok odmítají.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusko nyní po dnech příprav a shromažďování vojáků zahájilo další fázi války, ve které se pokusí dobýt Donbas. Americký Institut pro studium války neočekává, že by ofenzíva byla dramaticky úspěšnější než ty dřívější, protože Rusko se na ni dostatečně nepřipravilo.

Reklama

Doporučované