Hlavní obsah

Zatím největší ruská ztráta. V Makijivce „skončili jako mleté maso“

Foto: Profimedia.cz

Následek ukrajinského raketového útoku na ruská invazní vojska v Makijivce.

Reklama

Jmenný seznam mrtvých z okupované Makijivky ještě Rusko nesestavilo a v nejistotě zůstávají i příbuzní vojáků. Objevují se i spekulace o snaze zbavit se svědků a přehodit odpovědnost za chyby armády na oběti.

Článek

Moskva přiznala, že počet obětí ukrajinského úderu na základnu v Makijivce je vyšší, než původně připouštěla.

Zatímco Kyjev mluví až o stovkách mrtvých a dalších stovkách zraněných, Rusové zatím připustili 89 obětí.

Americký list The New York Times v té souvislosti píše o jedné z největších vojenských ztrát, které Rusko utrpělo od začátku invaze.

Svědectví příbuzných

Ruský investigativní server Važnyje istorii (VI) v úterý přinesl svědectví příbuzných vojáků, kteří narukovali při podzimní mobilizaci a skončili v kasárnách asi 13 kilometrů východně od fronty.

Podle serveru VI zatím nejsou k dispozici žádné jmenné seznamy zraněných a mrtvých branců. Teprve v úterý, třetí den po útoku, vyšlo najevo, že zranění skončili ve vojenské nemocnici v Rostově na Donu.

Další velká ruská ztráta

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve středu oznámil další úspěšný útok na Rusy v okolí pěti osad v Záporožské oblasti. Ruská armáda měla ztratit na 260 vojáků.

„Nikde nejsou žádné informace o tom, do které nemocnice manžela převezli. Absolutně vám neřeknou, kam je vozí,“ cituje server manželku jednoho z branců ze Samarské oblasti, který byl Makijivce.

„Už třetí den mi mnoho žen píše a volá, že také nemají žádné zprávy. Je to velmi stresující. Je jasné, že se telefony rozbily, že někdo skončil v nemocnici, ztratil paměť… No tak ale aspoň sestavte základní seznamy těch, kdo žijí, kdo je zraněný a kdo zemřel!“ dodává frustrovaná žena na adresu armády a úřadů.

Podle ní chtělo ruské velení poslat přeživší do útoku na frontu, aby se při slibovaném prošetřování události v Makijivce zakryly stopy, zmizeli svědci.

Úřady Rusy dosazené okupační správy Doněcké oblasti v minulých dnech uvedly, že se Ukrajincům podařilo školu předělanou na kasárny zaměřit díky signálům z mobilních telefonů ruských vojáků. A prstem na samotné oběti ukázalo i přímo ruské ministerstvo obrany.

Výslechy přeživších

V Rusku se coby opakovaná chyba kritizuje i velká koncentrace vojáků na jednom místě blízko fronty. Úder na Makijivku podle těchto hlasů odhaluje logistické a ubytovací problémy armády.

I další manželka vojáka mobilizovaného ze Samarského regionu pro server VI uvedla, že přeživší „chtějí odepsat jako nepotřebné svědky“. „Míří tam komise a obáváme se, že je můžou někam poslat, nebo je schovat,“ cituje ji web VI.

V podobném duchu v úterý psala na Telegramu i ruská propagandistická novinářka Anastasie Kaševarová. Podle ní přežilo asi 216 mužů. Později dodala, že kvůli vyvolanému pozdvižení muži údajně zůstávají na místě a někteří přeživší nakonec měli vypovídat na státním zastupitelství.

Podle telegramového kanálu VChK-OGPU, který má blízko k ruským represivním složkám, provádějí výslechy vojenští vyšetřovatelé a zástupci kontrarozvědky. Stejný kanál ve středu uvedl, že se identifikace ostatků provádí v Rostově.

V Rusku pokračují i spekulace o počtech obětí. Podle různých zdrojů jich má být od desítek až po 270.

Budovu školy v Makijivce nedaleko Doněcku v Rusy okupované části ukrajinské Doněcké oblasti zasáhly zřejmě střely ze systému HIMARS. K úderu došlo minutu po půlnoci na Nový rok.

„Jako mleté maso“

Z dvoupatrové stavby zůstaly jen sutiny, k čemuž zřejmě přispělo i údajné umístění muničního skladu v suterénu kasáren. To ve své pravidelné svodce označilo za pravděpodobné i britské ministerstvo obrany.

„Spoustu lidí tam skončilo jako mleté maso,“ citoval web Važnyje istorii manželku dalšího z přeživších odvedenců. Sama se obává, že její manžel bude mít psychické trauma.

Důsledky mobilizace

Na začátku roku je ruská vojska přijela „uklidnit“, na konci u nich ruští uprchlíci před Putinovou mobilizací nacházeli útočiště po tisících. Teď Kazachstán čeká, jak se mu to vymstí.

V pondělí se v několika městech Samarské oblasti konala pietní shromáždění za mrtvé odvedence. Jen toho na náměstí v Samaře se účastnilo na 500 lidí a zazněla na něm i proválečná prohlášení.

Například manželka velitele 2. gardové armády Jekatěrina Kolotovkinová prohlásila, že „nepřítele společně rozdrtí“. „Nezbylo nám nic jiného. Ani my, ani naši manželé jsme nechtěli válku. Ale celý Západ se proti nám semkl. Shromáždil se, aby nás, nás a naše děti, zničil. Ale ujišťuji vás: naši manželé a synové to nedovolí,“ řekla.

„Mluvila jsem se svým manželem (generálporučíkem Andrejem Kolotovkinem, pozn. red.). Truchlí s námi. Poprvé od začátku speciální vojenské operace (útočné ruské války, pozn. red.) jsem ho požádala, aby pomstil slzy matek, zarmoucených vdov, sirotků,“ uvedla v úterý také Kolotovkinová

Reklama

Doporučované