Hlavní obsah

Zatýkání v jednom z nejnebezpečnějších gangů v Evropě. Devět lidí dopadli v Česku

Foto: Leon Rafael, Shutterstock.com

Kromě drog byly při raziích nalezeny i zbraně či vysoké částky peněz v hotovosti. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Zločinecká organizace operovala i v Česku a na Slovensku. Celkem bylo zatčeno 44 osob, z toho v Česku devět. Zabývala se zejména obchodem s drogami a praním špinavých peněz.

Článek

V rámci mezinárodní operace, do které se zapojilo 11 států, bylo v úterý zatčeno 44 osob po celé Evropě. Vyplývá to z páteční zprávy evropské policejní organizace Europol, která koordinuje spolupráci policejních sborů v Evropě.

Zadržení jsou podezřelí z členství v rozsáhlé kriminální organizaci, která je jednou z nejnebezpečnějších v Evropské unii. Vyšetřovatelé v několika evropských zemích odhalili síť, která se zabývala zejména obchodem s drogami a praním špinavých peněz.

Kromě Česka zločinecká organizace působila v Lotyšsku, Litvě, Polsku, Francii, Německu a na Slovensku.

Na vyšetřování se pod vedením Litevské generální prokuratury a s přispěním Europolu podílelo několik evropských států. V úterý 22. listopadu provedly policejní složky 94 domovních prohlídek ve zmíněných státech, kde organizace působila.

Podle zprávy Europolu bylo nejvíce osob zatčeno v Česku a ve Francii, jedná se shodně o devět osob. V Litvě a na Slovensku zatkli po sedmi lidech, v Lotyšku pět a v ostatních státech jednoho nebo dva.

„Vazebně je stíháno osm lidí, jeden je stíhaný nevazebně,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí českého policejního prezidia Ondřej Moravčík. Na akci se podle něj podílela Národní protidrogová centrála.

Organizace se zaměřovala především na obchod s drogami. Rozsah její obchodní sítě byl podle Europolu nevídaně široký, aktivní byla na třech kontinentech. Zločinci prý využívali sofistikované metody, aby unikli policii.

Během razií a také během vyšetřování bylo zajištěno velké množství ilegálních drog, jako jsou kokain, hašiš a marihuana a metamfetamin. Předpokládá se, že zločinecká síť je napojena na velké organizace obchodující s drogami mimo Evropskou unii.

Zločinecká síť byla strukturována jako obchodní společnost a sestávala z mnoha dalších organizací v různých státech, které vzájemně spolupracovaly, aby tak měly pod kontrolou celý obchodní řetězec – od zařizování obrovských zásilek drog až po distribuci po Evropě.

Šéf oddělení Europolu pro závažný organizovaný zločin Jari Liukku řekl, že operace ukazuje, jak efektivní dokážou policisté být. „Zločinci jsou dobří ve spolupráci napříč hranicemi – operace jako tato ukazuje, že orgány činné v trestním řízení to dokážou také,“ uvedl Liukku.

Reklama

Doporučované