Hlavní obsah

„Přihrádka z plexiskla“, „krabice“, „akvárium“. Svět tápe, jak popsat dění v Lánech

Podívejte se na sestřih z nedělní ceremonie. Tak covid pozitivní prezident Miloš Zeman jmenoval nového premiéra.Video: ČTK

 

Reklama

Česko se znovu prosadilo do agendy světových médií. Novináře od Evropy po Asii zaujalo jmenování Petra Fialy premiérem skrze izolační budku, kterou v Lánech vytvořili kolem covid pozitivního prezidenta Miloše Zemana.

Článek

„Bizarní scéna v Česku. Prezident Miloš Zeman, který měl nedávno pozitivní test na koronavirus, jmenoval novým šéfem vlády Petra Fialu. Ceremoniál byl vymyšlen neobvyklým způsobem. Prezident Miloš Zeman seděl na invalidním vozíku a od Fialy ho dělila plastová stěna. Záběry vzhledem k pandemii poněkud popudily,“ uvádějí zahraniční média.

Některá nedělení dění v Lánech popisují lehkým perem, jiná s patřičnou vážností.

Byl přivezen na invalidním vozíku v doprovodu zdravotníka v kompletní ochranné výstroji. Nakažen koronavirem po šestitýdenním pobytu v nemocnici jmenoval Miloš Zeman nového premiéra Petra Fialu, informuje čínský server Sina Finance.

„Vzhledem k tomu, že je Zeman stále v izolaci, byl jmenovací ceremoniál zajištěn zvláštním způsobem,“ píší i další čínská média a jen těžko pro důmyslný ochranný systém hledají trefné pojmenování.

Objevují se návrhy jako „přihrádka z plexiskla“, „skleněná krabice“, „akvárium“.

Britská BBC pak svým čtenářům Miloše Zemana popsala jako „77letého muže, který je silný kuřák, dříve hodně pil, používá invalidní vozík a trpí cukrovkou“. „Zeman je kontroverzní postavou, která je známá svými rozdělujícími poznámkami a používáním vulgárních výrazů. V červnu byl ostře kritizován za to, že označil transgender osoby za ‚nechutné‘,“ připomíná BBC.

Ani neortodoxní ceremoniál ale nepřehlušil fakt, že se v Česku brzy chopí opratí nové vládní uskupení. A nečeká ho lehký úkol. „Brzy po vyhlášení výsledků obě koalice podepsaly memorandum o sestavení vlády, která sesadí současného populistického premiéra Andreje Babiše,“ uvádí americký server CNN. Americká stanice dodává, že volby pro „politickou levici skončily pohromou“ a poprvé po 76 letech neuspěla „přímá nástupkyně totalitní Komunistické strany Československa“.

The Guardian připomíná, že novou vládu čeká hned několik výzev.

„Po krachu velkého dodavatele elektřiny se vláda bude muset vypořádat s energetickou krizí a vlnou koronavirové nákazy, která hrozí zaplavením nemocnic. Koalice chce také přeplánovat státní rozpočet na rok 2022 a snížit velký deficit,“ napsal server a připomněl i problém očkování. „Jen 58,5 procent Čechů je očkováno proti koronaviru. Průměr Evropské unie je podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí 65,8 procent.“

A dále – těžko říct, zda zahraniční média více zaujalo Zemanovo „akvárko“ nebo tisíce lidí, kteří se v neděli shromáždili na třetí demonstraci za poslední dva týdny.

„Většina účastníků neměla zakrytý obličej, nedodržovala pravidla sociálního distancování a pila alkoholické nápoje navzdory zákazu pití na veřejnosti,“ podivuje se server The Hill. Server Voice of Alexandria dodává, že mezi demonstrujícími byli členové „ve volbách neúspěšných stran“ a že „policie na místě nezasáhla“.

„Někteří demonstranti skandovali ‚Svobodu!‘ a ‚Máme toho dost!‘ a vyvěšovali transparenty odrazující od očkování,“ uvedla agentura AP. „Stalo se tak v době, kdy Česká republika dosáhla nového rekordu 28 tisíc nakažených,“ píše agentura a i ona připomíná, že proočkovanost Čechů za ostatními evropskými národy zaostává.

Reklama

Doporučované