Hlavní obsah

Zaútočíme a budeme jednat, říká Ukrajina. Když bude s kým, opáčil Medveděv

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medveděv vyjádřil pochybnosti o tom, zda bude na konci srpna o čem vyjednávat. Snímek je ilustrační.

Reklama

Mírové rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou by podle vrchního ukrajinského vyjednavače mohly pokračovat koncem srpna, až Ukrajina pomocí protiútoků zlepší svou vyjednávací pozici.

Článek

Ukrajina by mohla na konci srpna po sérii protiútoků obnovit rozhovory s ruskými okupanty, uvedl vedoucí ukrajinské delegace vyjednavačů Davyd Arachamija. Protiútoky by podle něj mohly posílit ukrajinskou vyjednávací pozici.

„Nechceme sdílet naše plány s Rusy, protože je mohou najít v otevřených zdrojích. Ale myslím, že v několika oblastech provedeme protiútoky,“ řekl podle deníku Ukrainska Pravda šéf ukrajinské delegace.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medveděv se však domnívá, že po protiofenzívě ukrajinských ozbrojených sil do srpna „nebude s kým mluvit“.

„Ukrajinský vrchní vyjednavač považuje za možné obnovit jednání s Ruskem na konci srpna. Je možné, že tomu tak bude. Otázkou je, zda bude o čem a s kým mluvit,“ uvedl Medveděv na sociální síti Telegram v reakci na vyjádření ukrajinské strany.

Arachamija zmínil v souvislosti s vyjednáváním také navrácení okupovaných oblastí. „Poté bychom mohli pokračovat s návratem Krymu a Doněcké a Luhanské oblasti, které jsou dočasně okupovány Ruskou federací, a zvážit uzavření politické dohody,“ uvedl.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová však v pátek podle agentury TASS uvedla, že pro Ukrajinu již není možné, aby si zachovala své původní hranice.

„Ukrajina, kterou jsme vy a já znali, v rámci bývalých hranic, už neexistuje a už nikdy existovat nebude. To je evidentní,“ řekla podle TASS diplomatka v rozhovoru pro Sky News-Arabia. Proruští separatisté i ruští politici mluví o tom, že několik okupovaných oblastí by se mohlo připojit přímo k Rusku, např. Luhanská, Doněcká, ale i Chersonská oblast.

Rozhovory mezi Moskvou a Kyjevem uvázly na mrtvém bodě a vyjednavači se už nescházejí osobně, podle Ruska spolu mluví na dálku.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované