Hlavní obsah

Závod jako z filmu. O mistrovi světa rozhodlo poslední kolo

Foto: Profimedia.cz

Max Verstappen po včerejším vítězství kvalifikace.

Reklama

Ve vypjatém finále jedné z nejdramatičtějších sezon za poslední roky se letošním mistrem světa Formule 1 stal Max Verstappen. Triumfu dosáhl poté, co v posledním kole celé sezony předjel Lewise Hamiltona.

Článek

„Je to šílené. Nevím, co na to říct. Mám obrovskou radost za tým a za všechny ty kluky. Strašně rád s nimi pracuji,“ řekl v rámci prvních dojmů hned po závodě nizozemský závodník Max Verstappen.

Dlouho se zdálo, že vyhraje jezdec Mercedesu Lewis Hamilton. V jedné chvíli měl náskok okolo 10 sekund. Pět kol před koncem však v závěrečném sektoru havaroval Nicholas Latifi a musel být povolán safety car, což Hamiltonův náskok smazalo.

Verstappen zamířil do boxů pro čerstvou sadu nejměkčích pneumatik, která o jeho vítězství nakonec rozhodla. V tu chvíli stále bylo mezi Verstappenem a Hamiltonem pět jezdců, kteří zaostávali o kolo. Traťoví komisaři je nejprve nechtěli nechat safety car předjet, nakonec ale Verstappena pustili hned za Hamiltona.

Závod se restartoval až na konci předposledního kola závodu. Hamilton se snažil pilota Red Bullu udržet na uzdě, ale nakonec se Nizozemci čerstvější pneumatiky skutečně vyplatily. Verstappen Hamiltona předjel a zpečetil tak svůj první titul mistra světa jezdců tím nejdramatičtějším způsobem.

V posledním kole celé sezony Hamiltona připravil o rekordní osmý titul mistra světa, který navíc mohl být pátým v řadě. „Nejprve bych chtěl Maxovi a jeho týmu moc pogratulovat. Myslím, že jsme letos odvedli úžasnou práci, pracovali jsme velmi tvrdě. Dali jsme do toho všechno. Nikdy jsme se nevzdali a to je nejdůležitější,“ řekl po závodě britský závodník Hamilton.

Senzační vývoj na okruhu mnohým připomněl úvodní zápletku animovaného filmu Auta, kde se o titul přetahovaly hned tři vozy… a rozhodl jazyk toho nejmladšího.

S kariérou se dnes také loučil bývalý jezdec Ferrari a mistr světa Kimi Räikkönen, který nyní reprezentoval stáj Alfa Romeo.

Reklama

Související témata:

Doporučované