Hlavní obsah

Zbraně rozdělují Ameriku. Ani střelba do dětí pistolníky neobměkčí

Foto: Profimedia.cz

Masakr v Uvalde byl druhým nejtragičtějším útokem střelce v americké základní škole. V roce 2012 zemřelo ve škole Sandy Hook v Connecticutu 26 lidí.

Reklama

Z evropské perspektivy se argumenty zastánců volného prodeje zbraní zdají nepochopitelné. Ale pro mnoho Američanů je nošení zbraně neotřesitelné ústavní právo.

Článek

V pátek 27. května, pouhé tři dny od řádění střelce v texaském městečku Uvalde, se ve stejném americkém státě uskuteční velkolepá akce propagátorů volného nošení zbraní. Na konferenci v Houstonu, kterou pořádá Národní asociace držitelů zbraní (NRA), vystoupí bývalý prezident Donald Trump nebo texaský guvernér Greg Abbott.

Republikánský guvernér o masovém vraždění školáků v Uvalde řekl, že bylo „strašné, nepochopitelné“. Jak Texas na tragédii, která ve Spojených státech vyvolala další vlnu výzev po zpřísnění držení střelných zbraní, zareaguje, však Abbott neupřesnil. Od roku 2015, co se stal guvernérem, jeho stát pravidla pro zbraně uvolňoval.

Například rok před střelbou v Uvalde rozhodl texaský zákonodárný sbor o odstranění jednoho z posledních velkých omezení pro nákupy zbraní – licencování, prověrek a školení pro téměř 1,6 milionu registrovaných majitelů ručních zbraní, kteří byli v té době v Texasu registrováni.

Právě v tomto státě se přitom v posledních letech odehrálo několik hromadných tragédií, které souvisí s volným prodejem zbraní. Například v roce 2019 postřílel muž s pravicově extremistickými názory 23 lidí v supermarketu Walmart v El Pasu (více zde).

Od Abbotta se přesto očekává názor, který je z evropského pohledu nepochopitelný – místo přísnější kontroly zbraní bude chtít pravděpodobně lépe vyzbrojit učitele ve třídách a posílit policejní ochranu škol. Takto to aspoň vidí kolegové texaského guvernéra z republikánské strany.

„Vždycky když dojde k vraždě tohoto druhu, objeví se politici, kteří se ji snaží zpolitizovat. Objeví se demokraté a spousta lidí v médiích, jejichž okamžité řešení spočívá ve snaze omezit ústavní práva občanů, kteří dodržují zákony,“ řekl senátor Ted Cruz.

Reagoval tím hlavně na emotivní vystoupení prezidenta Joea Bidena. „Jako národ se musíme ptát, kdy se proboha postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy proboha uděláme to, co je třeba udělat?“ prohlásil prezident v úterý.

Nízké bariéry při prodeji zbraní rozhořčeně kritizovali také například demokratický senátor ze státu Connecticut Chris Murphy nebo známý basketbalový trenér Steve Kerr.

Projev senátora Chrise Murphyho ke střelbě ve škole v Texasu. Video: AP

Dva naprosto rozdílné názory, jak se do budoucna vyvarovat dalšímu masovému střílení, štěpí americkou politiku i společnost už mnoho let. Převaha republikánů ve státech, jako je Texas, a dosavadní neotřesitelnost druhého ústavního dodatku, o který se zastánci volného přístupu ke zbraním opírají, se projevuje rostoucím „vyzbrojováním“ Ameriky.

Podle listu The Atlantic připadá v současnosti na stovku obyvatel USA 120 zbraní.

Zbraním obzvlášť přálo období pandemie koronaviru. V roce 2020 se ve Spojených státech prodalo téměř 20 milionů zbraní, dalších 18,5 milionu padlo na zbraně v roce 2021. Současně v těchto letech přibylo násilí se zbraněmi: ať už jde o masové vraždy, kriminalitu jeden na jednoho, nebo tragédie z neopatrnosti.

Podmínky pro nákup a nošení zbraně se liší stát od státu. Navzdory přibývajícím tragédiím není vyloučeno, že v těch přísnějších se pravidla uvolní. V příštích týdnech by měl Nejvyšší soud Spojených států vydat stanovisko ve sporu mezi asociací pro nošení zbraní ve státu New York a zástupcem tamní policie, které by mohlo zrušit zákazy skrytého nošení zbraní i v těch několika státech, které je uplatňují.

Z hromadných vražd ve školách jsou Američané sice zděšeni, dostatečný počet z nich to však nepřiměje k hlasování pro politiky, kteří prosazují přísnou kontrolu prodeje zbraní. Naopak, podle bývalého manažera ve zbrojovce Ryana Busse, který o svých zkušenostech napsal knihu, jsou podobné masakry pro výrobce vlastně prospěšné – lidé se v obavách proti útočníkům snaží lépe vyzbrojit.

Bidenovým demokratům se nedaří prosadit přísnější kontrolu zbraní ani na federální úrovni.

Sněmovna reprezentantů sice loni schválila dva návrhy zákonů, které mají rozšířit prověrky nákupů střelných zbraní, oba ale narazily v Senátu, kde jsou síly mezi demokraty a republikány vyrovnané.

S velmi drsným nápadem, jak občany „probudit“ a přimět je k rozhodnějšímu zásahu proti snadné dostupnosti zbraní, přišla traumatoložka Amy Goldbergová z univerzitní nemocnice v severní Filadelfii, která se svým týmem už tři desítky let vyoperovává kulky z lidských těl.

Lékařka by veřejnosti předložila pitevní snímky zastřelených dětí. Lidé podle ní musejí čelit fyzické realitě násilí. „Země na to nebude připravena, ale musí k tomu dojít. Je to jediná šance, jak to někdy zvrátit,“ řekla Goldbergová pro web HuffPost.

Reklama

Doporučované